Начало НОВИНИ ЕП обмисля призив за отпадане на патентите за ваксините срещу COVID-19

ЕП обмисля призив за отпадане на патентите за ваксините срещу COVID-19

0

Европейският парламент ще гласува тази седмица предложение за резолюция, в която се отправя призив за отпадане с решение на Световната търговска организация на патентите за ваксините срещу COVID-19. Това предвижда програмата за започващата седмична сесия на евродепутатите.

При обсъждането на този въпрос през май ЕП не бе единодушен в искането за отпадане на патентите, а междувременно Европейската комисия предложи мерки, с които производството на ваксини да бъде разширено, без да се премахва задължението носителите на интелектуалните права да получават съответните приходи. ЕП ще обяви данните от гласуването в четвъртък.

Eвродепутатите ще приемат решение за въвеждане на европейски удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID-19. Удостоверенията ще влязат в сила от 1 юли.

В сряда ЕП ще обсъди отново обвързването на състоянието на законността в държавите от ЕС с отпускането на средства от европейския бюджет. Евродепутатите очакваха до 1 юни ЕК да предложи мерки за действие, но все още Съдът на ЕС не се е произнесъл по иска на Полша и Унгария против новото европейско законодателство.

Също в сряда ЕП ще гласува резолюция, свързана с данните за конфликт на интереси на премиера на Чехия Андрей Бабиш, в която се съдържа призив средствата за земеделие от ЕС да не попадат в ръцете на шепа олигарси. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да приложи новите правила за законността и бюджета спрямо Прага. В четвъртък ЕП ще приеме резолюция, в която ще даде първоначална оценка на плановете за изразходване на бюджета за икономическо възстановяване на държавите от ЕС.

Във вторник евродепутатите ще обсъдят, а в четвъртък ще гласуват резолюция по повод принудителното приземяване на самолет на „Райънеър“ в Беларус. Миналата седмица Съветът на ЕС изпълни решението на Европейския съвет и наложи забрана за използване на европейското въздушно пространство от самолети, използвани от беларуски организации.

Тази седмица за пръв път от март миналата година ЕП ще заседава в Страсбург. Очаква се едва 1/3 от евродепутатите да пътуват, а останалите ще участват в заседанието онлайн заради все още строгите противоепидемични мерки при пресичане на вътрешните европейски граници.

Предишна статияСтефан Янев свиква днес Съвета за сигурността в Министерския съвет
Следваща статияМангъров: Случаите намаляват – голяма част от населението се е срещнало вече с вируса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук