Начало БЪЛГАРИЯ Шефовете на АПИ уволнени заради раздавани пари без свършена работа

Шефовете на АПИ уволнени заради раздавани пари без свършена работа

0

Одит на Сметната палата установи куп нарушения в „Автомагистрали“ ЕАД

Шефовете на АПИ уволнени заради раздавани пари без свършена работа. Не правим нищо без нареждане от МРРБ, отговориха те

Забавените плащания към доставчици и подизпълнители е сред най-големите бичове за бизнеса у нас. Но докато едни страдат, че не могат с месеци да си вземат парите за извършената работа или услуга, други получават тлъсти суми още преди да си мръднат пръста. В аванс. Кой може да си позволи така щедро да раздава средства? Ами този, който харчи не собствените си пари, а тези на данъкоплатците.  458 341 489 лв. без ДДС в аванс е получила „Автомагистрали Хемус“ от държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД за строежа на аутобана и на пътя Видин-Ботевград. Това е най-голямата авансово раздадена сума на „доставчик на специфични дейности и пътни принадлежности“.

За близо половин милиард лева получен аванс, към 31 декември 2020 г. не е отчетена извършена дейност. Това става ясно от публикувания одитен доклад на Сметната палата за дейността на „Автомагистрали“ ЕАД в периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. Той е възложен с решение на 44-тото Народно събрание от 16 декември 2020 г. по настояване на БСП. Резултатите бяха огласени вчера. Пратен е на Софийска градска прокуратура по нейно искане.Сред другите големи получатели на авансови плащания от „Автомагистрали“ ЕАД са „Хидрострой“ (329 млн. лв.) „Грома Холд“ (266 млн. лв.), „Нивел строй“ (190 млн. лв.).“Автомагистрали“ е получила близо 1.4 млрд. лв. авансово от държавата за изграждането на три големи обекта – дострояването на магистрала „Хемус“, скоростния път „Видин – Ботевград“ и укрепването на над 80 свлачища. Нито един от тези обекти не е завършен, освен укрепването на едно срутище. Авансите обаче са дадени, въпреки че за някои от обектите няма дори проекти и разрешения за строеж.Заключенията на Сметната палата са, че при проверката на „Автомагистрали“ ЕАД са установени куп нарушения. А констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не осигуряват увереност, че се постига необходимата ефективност и прозрачност при изразходването на публични средства, защото АМ ЕАД не разполага с достатъчно собствен капацитет. Затова се налага да дава на други фирми възложената й от държавата дейност, което не е предвидено в закона. Основното заключение на одитора е, че няма доказателства, че изборът на т. нар. „in house“ възлагане, е „подходящ и обоснован“ и че „осигурява необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства“.От общо 14 договора в държавата за периода от пет години, шест са сключени без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка (т. нар in house възлагане).

Договорите са били възложени на подизпълнители без публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, на които се възлагат дейности.Не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица, се казва в одита на Сметната палата.Всъщност авансовото раздаване на милиарди левове без да е налице извършена работа доведе до смяна на шефовете в Агенция „Пътна структура“ /АПИ/. Миналата сряда бяха освободени председателят Георги Терзийски и членовете на УС инж. Кирил Досев и проф. Олег Асенов, който отговаряше за тол системата.Тримата са подписали чекове на „Автомагистрали“ за авансово плащане на над 1.2 млрд. лв. за строителството на магистрала „Хемус“, скоростният път Видин – Ботевград и укрепването на свлачища. Това стана ясно по време на дебата за дейността на държавната компания в парламентарната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов, по-известна като комисията „Манолова“.  Предварителното финансиране на фирмите за укрепване свлачищата е причина за отстраняване на ръководството на АПИ, съобщи служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. 430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там – в АПИ.От 430-те милиона, 231 милиона лева са преведени на „Автомагистрали“ ЕАД, което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона за 84 различни обекти.

Те вече се проверяват от АДФИ и НАП. В крайна сметка, след щедро раздадените авансово пари, от всички тях само един е изпълнен – това е срутището до Рилския манастир, за укрепването на което са похарчени 6 милиона лева. Част от подпорната стена там обаче рухна само няколко дни, след като съоръжението бе открито от тогавашния премиер Бойко Борисов. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът. 15 проекта са на хартия, 9 очакват разглеждане, 4 са върнати – тоест много сме далеч от разрешенията за строеж за всички. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, обясни министърът. Според нея е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години. Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж, обясни министърът. Тя съобщи, че е извикала на разговор 25-е фирми, но нито една от тях не се е явила.На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, Комитова отговори, че те са застраховани.От „Автомагистрали“ обясниха, че са платили авансово на фирмите, за да излезе по-евтино, защото строителството постоянно поскъпвало.

От държавната компания твърдят, че основна причина за забавянето на проектните разработки е, че при направа на геодезическо заснемане на обектите, в над 90% от тях се е установила нуждата от изготвяне на проект за отстраняване на явна греша – фактическото положение на заснетите обекти не е в сервитута на пътя. Основна причина за това е, че при изготвяне на кадастралните карти пътното платно и прилежащият сервитут не са нанесени правилно.

Процедирането на явната фактическа грешка отнема между 6 и 8 месеца и в голямата си част води до изготвяне и процедиране на нов ПУП. Сроковете по тази процедура не зависят от „Автомагистрали“ ЕАД“, оправдаха се от дружеството.Относно уволнението заради раздавани аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж, членът на УС на АПИ инж. Иван Досев коментира, че агенцията е второстепенен разпоредител с бюджетни плащания. „Ние не можем самостоятелно да изплащаме аванси без знанието на МРРБ“, поясни той. „Не разбирам къде се отива с твърдението, че са извършени авансови плащания без проектна готовност. Договорите са за инженеринг, те включват проектиране и строителство.

Нормално е авансът да се плати, ако има такава клауза в договора и след даването на аванса да се извършат дейностите по проектирането и изграждането“, обясни инж. Досев. „Не може да се обвинява АПИ, че е извършила някакви плащания, при условие, че за това ние сме получили целеви средства. Парите за конкретните договори идват от държавния бюджет и се гласуват с постановления на Министерския съвет. Те дори не постъпват в АПИ, а стоят в една сметка, за която разрешение се дава от МРРБ“, каза още инж. Досев. Според него АПИ не си е позволила да сключи нито един договор без санкцията на принципала.

Предишна статияМангъров: Случаите намаляват – голяма част от населението се е срещнало вече с вируса
Следваща статияМинистър Рашков: ГЕРБ не е в управлението, но прокуратурата изпълнява ролята й в огромна степен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук