Начало БЪЛГАРИЯ Репортери без граници: Българските власти да разследват как Пеевски е гарантирал медиен...

Репортери без граници: Българските власти да разследват как Пеевски е гарантирал медиен комфорт

0
Българските власти трябва да разследват как Делян Пеевски е търгувал ”положително медийно отразяване за получаване на защита от наказателни разследвания”, както и да извършат проверка на финансирането на медиите, доскоро контролирани от Пеевски.

Такава е позицията на международната организация „Репортери без граници“ по повод санкциите на САЩ, наложени по закона „Магнитски“, на Пеевски, бизнесмена с няколко обвинения Васил Божков и зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

В два поста в Twitter организацията „настоятелно призовава“ българските съдебни власти да разследват „корупцията на олигарха и политик Делян Пеевски“.

„Нещо повече, властите в България трябва да започнат проверка на публичното финансиране на изданията, собственост или контролирани доскоро от Пеевски. „Репортери без граници“ от години предупреждава, че конфликтът му на интереси и корупцията имат разрушителен ефект върху свободата на словото“, пишат още от „Репортери без граници“.

На 2 юни САЩ удариха Делян Славчев Пеевски, още двама българи /Васил Крумов Божков и Илко Димитров Желязков/ и 64 свързани с тях фирми по закона „Магнитски“ за нарушаване на човешки права и други закононарушения, причинили вреда на лица и фирми.

Вчера служебният премиер Стефан Янев свика Съвет по сигурността, на който би звето решение за създаване на работна група, която да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. В нея ще участват представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП.

Предишна статияОдобриха първото лекарство за Алцхаймер за първи път от две десетилетия в САЩ
Следваща статияИлхан Андай: Най-потърпевши от американските санкции ще бъдат ДПС, а не ГЕРБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук