Начало НОВИНИ Стотици арестувани в масивна глобална престъпност с помощта на приложение за съобщения

Стотици арестувани в масивна глобална престъпност с помощта на приложение за съобщения

0

Повече от 800 заподозрени престъпници са арестувани по целия свят, след като са били подлъгани да използват управлявано от ФБР приложение за криптирани съобщения, казват служители.

Операцията, съвместно замислена от Австралия и ФБР, видя устройства с приложението ANOM, тайно разпространявани сред престъпниците, позволявайки на полицията да наблюдава техните разговори за контрабанда на наркотици, пране на пари и дори заговори за убийства,

Целите включват наркогрупи и хора с връзки с мафията.

Наркотици, оръжия, луксозни превозни средства и парични средства също бяха иззети при операцията, проведена в повече от дузина държави. Това включва осем тона кокаин, 250 оръжия и над 48 милиона долара в различни валути и криптовалути по света.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията е „нанесла тежък удар срещу организираната престъпност“ по целия свят.

Полицейската агенция на Европейския съюз Европол определи операция „Троянски щит / зелена светлина“ като „най-голямата операция за прилагане на закона срещу криптирана комуникация“.

ФБР започна да управлява собствена компания за криптирани устройства, наречена ANOM, и тайно разпространяваше устройства с приложението за чат сред криминалния подземен свят чрез информатори.

Идеята за операцията дойде след като две други криптирани платформи бяха свалени от правоприлагащите органи, оставяйки престъпни банди на пазара за нови защитени телефони.

Устройствата първоначално са били използвани от предполагаеми висши престъпници, давайки увереност на други престъпници да използват платформата.

„Трябваше да познавате престъпник, за да се сдобиете с един от тези персонализирани телефони. Телефоните не можеха да звънят или да изпращат имейли. Можете да комуникирате само с някой в същата платформа“, обясни австралийската полиция.

Австралийският беглец и предполагаем наркотрафикант Хакан Айик е бил ключов за ужилването, след като неволно е препоръчал приложението на сътрудници на престъпни групи, след като е получил слушалка от служители под прикритие, съобщи полицията.

Наречен „гангстер на Facebook“ от австралийските медии, Айик се вижда на снимки в социалните мрежи с големи татуировки и мускулеста физика. 

Общо около 12 000 криптирани устройства са използвани от около 300 престъпни синдикати в повече от 100 държави.

Служителите успяха да прочетат милиони съобщения в „реално време“, описващи заговори за убийства, планове за масов внос на наркотици и други схеми.

„Всичко, за което те говорят, е наркотици, насилие, удари един върху друг, невинни хора, които ще бъдат убити, цял набор от неща“, каза комисарят на австралийската федерална полиция Рийс Кершоу. Общо около 9000 полицаи по целия свят са били замесени.

Калвин Шивърс от криминално-разследващия отдел на ФБР заяви, че операцията е позволила на полицейските агенции да „обърнат масите на престъпните организации“, като събраните разузнавателни данни предотвратяват убийствата и редица други престъпления.

„Всъщност успяхме да видим снимки на стотици тонове кокаин, които бяха скрити при пратки с плодове“, каза той.

Изявленията на правоохранителните органи не посочват никой от арестуваните.

В Австралия бяха арестувани 224 души, включително членове на незаконни мотоциклетни банди, мафиотски групи, азиатски престъпни синдикати и тежки и организирани престъпни групи.

Полицията съобщи, че също е иззела три тона наркотици и 45 млн. австралийски долара в брой и активи и е предприела действия по 20 „заплахи за убийство“, което потенциално е спасило живота на „значителен брой невинни странични наблюдатели“.

Новозеландската полиция съобщи, че са арестувани 35 души в страната и са иззети около 3,7 милиона новозеландски долара на активи.

„Вярваме, че прекратяването на тези операции ще окаже значително въздействие върху мястото на организираната престъпност в Нова Зеландия“, заяви директорът на детектива на Националната група за организирана престъпност Грег Уилямс.

Заместник-изпълнителният директор на Европол Жан-Филип Лекуф определи операцията като „изключителен успех“.

Очаква се ФБР да представи повече подробности по-късно днес.

Предишна статияСАЩ: Ню Йорк ще бъде домакин на мегаконцерт в чест на възстановяването от пандемията
Следваща статияОт МОН съобщават за нарушения при провеждането на матурите по български език и литература след 4 клас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук