Начало НОВИНИ Китай обвинява Г7 в манипулация и клевета

Китай обвинява Г7 в манипулация и клевета

0

В съвместно изявление в края на тридневната среща на върха лидерите на страните от Г7 призоваха Китай да „зачита правата на човека и основните свободи“.

Подчертаните въпроси включват злоупотреби срещу уйгурската мюсюлманска малцинствена група и репресиите срещу прогресивните демократи в Хонконг.

Посолството на Китай във Великобритания обвини Г7 в „неоснователни обвинения“.

„Спрете да клеветите Китай, спрете да се намесвате във вътрешните работи на Китай и спрете да вредите на китайските интереси“, заяви говорител в понеделник.

Изявлението на Г-7 – така наречените напреднали икономики, включва ангажименти по редица въпроси, като например прекратяване на пандемията на коронавируса и стъпки за справяне с изменението на климата, както и препратки към Китай.

Групата, съставена от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, призова Китай да спазва правата на човека в Синдзян, северозападен регион, който е дом на уйгурите и други мюсюлмански малцинства.

Експертите обикновено се съгласяват, че Китай е задържал до милион уйгури и други мюсюлмани и е затворил стотици хиляди в репресиите си в Синцзян, започнали през 2017 г.. Има широко разпространени съобщения за физически и психологически изтезания в затворите и лагерите на региона. Китай отрича обвиненията.

В декларацията на Г-7 се призовава да се зачитат правата и свободите в Хонконг, където нов ззакон за сигурност, приет от китай миналата година, улесни наказването на протестиращите. Лидерите заявиха, че Хонг Конг трябва да запази „висока степен на автономия“, както е установено по споразумения, когато е върнат на Китай през 1997 г.

В изявлението се подчертава „важността на мира и стабилността“ в Тайванския пролив – силно контролиран воден път, който разделя Китай и Тайван. Китай вижда демократичния Тайван като отцепена провинция, но Тайван вижда себе си като суверенна държава.

Той също така поиска ново разследване в Китай за произхода на Covid-19.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е „доволен“ от езика на изявлението за Китай. Китайското посолство във Великобритания се противопостави на споменаванията на Синцзян, Хонконг и Тайван, които според него изопачават фактите.

Очаква се по-силно послание за Китай да бъде отправено от лидерите на военния алианс на НАТО на среща в понеделник.

„Знаем, че Китай не споделя нашите ценности … трябва да отговорим заедно като съюз“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пристигайки на еднодневната среща на върха в Брюксел.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че страната ще участва в комюникето на НАТО „по по-силен начин, отколкото сме виждали досега“.

Предишна статияИво Мирчев: Обяснението за язовирите е като това с Мата Хари – абсурдно
Следваща статияКаракачанов е осъден за насаждане на етническа омраза

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук