Начало НОВИНИ Край на ерата на Нетаняху: опозицията печели гласове за отстраняването му след...

Край на ерата на Нетаняху: опозицията печели гласове за отстраняването му след 12 години власт

0

Новото „правителство на промяната“ в Израел, което обединява осем партии от почти целия политически спектър, беше ратифицирано тази неделя, 13 юни, с вот на доверие в Парламента, като по този начин свали Бенджамин Нетаняху от властта след 12 години поред като министър-председател. 

Милионер в технологичния сектор, Нафтали Бенет спечели вот на доверие в израелския парламент тази неделя и стана министър-председател, детронирайки бившия шеф на правителството Бенямин Нетаняху.

Десният Бенет, помазан от алианс, който преминава отляво надясно и включва арабски партии, получи благоприятните гласа на 60 от 119 присъстващи депутати и 59 против.

Бившият министър-председател на Израел, консерваторът Бенямин Нетаняху, заяви тази неделя, 13 юни, че ще „продължи мисията“ за „гарантиране на съществуването и сигурността“ на страната и ако бъде отнесен в опозицията, увери той че ще търси начини да „свали“ новото „правителство на промяната“, за да се върне, за да ръководи страната.

„Ако ни е отредено да бъдем в опозиция, ще го правим с високо вдигнати глави, докато не свалим това опасно правителство“, заяви Нетаняху по време на напрегната парламентарна сесия, където новата коалиция, сформирана от широка амалгама от партии, които биха го свалили от власт след 12 последователни години, трябва да бъде ратифицирана.

В речта си пред камерата бившият правителствен глава изброи постиженията през последните си години, добавя, че 1 милион души са гласували за неговата партия „Likud“ на изборите през март за създаване на десен изпълнителен директор и увери, че новият назначен министър-председател, ултранационалистът Нафтали Бенет няма легитимност за поста в коалиция, която той смята за „слаба“ срещу врагове като Иран.

Нетаняху обвини Бенет, ратифициран като главен изпълнителен директор в ротационен кабинет с центриста Яир Лапид, че е извършил „най-голямата измама в историята на Израел“ и е нарушил обещанията си пред десните си избиратели, нещо, което „населението няма да забрави“ .

„Заедно с моите партньори в Ликуд и дясното крило превърнахме Израел в реална и глобална сила в много области, направихме това, без да се предадем на международния натиск и да засилим нашата технологична и дипломатическа сила“, добави Нетаняху.

Неговата реч дойде малко преди гласуването на доверие да бъде ратифицирано от новото израелско правителство, съставено от осем политически партии от почти целия политически спектър – от левицата до крайната десница, включително арабска партия – която се съюзи на основата на една обща цел: детрониране на Нетаняху.

Предишна статияДжо Байдън след среща с кралица Елизабет II: „Това ми напомни за майка ми“
Следваща статияG7: Световните лидери обещават един милиард дози ваксини срещу Covid-19 за по-бедните нации

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук