Начало НОВИНИ Жените в Саудитска Арабия вече няма да се нуждаят от разрешение от...

Жените в Саудитска Арабия вече няма да се нуждаят от разрешение от мъже, за да живеят сами

0

До средата на 2021 г. възрастните жени в Саудитска Арабия можеше да бъдат съдени от семействата си за това, че ще живеят сами, ако не са имали предварително разрешение от настойник от мъжки пол, който се нарича „вали“. Без разрешението рискуваха да бъдат осъдени на затвор, тъй като това деяние се счита за престъпление.

Тази ситуация току-що се промени, тъй като близкоизточната държава влезе в историята, като създаде закон, който позволява на всички самотни, разведени или овдовели жени, да имат собствен дом без разрешението на мъж или настойник, роля, която в повечето случаи се изпълняваше от родители, баби и дядовци, братя и сестри или дори деца.

„Възрастна жена има право да избира къде да живее. Настойникът на жената може да я докладва само ако има доказателства, които доказват, че е извършила престъпление. Ако една жена бъде осъдена на затвор, тя няма да бъде предадена на настойника си след приключване на присъдата си “, обяснява новото изменение в Саудитска Арабия, което заличава параграф Б от член 169 от Процедурния закон пред шериатските съдилища, така че семействата няма да могат да заведат дела срещу жени, които решат да живеят сами.

Прецедентът за това историческо събитие беше създаден от 32-годишната саудитска писателка Мариам ал Отайби, когато през юли миналата година тя спечели правото си да живее сама, след като бе съдена за пътуване сама без разрешението на баща си. 

Осъдена от семейството си, Ал-Отайби беше арестувана, след като избяга от семейния си дом в Ал-Рас, на 400 километра северозападно от столицата Рияд.

Въпреки факта, че през последните години има напредък в завоюването на правата на жените, Докладът за разликата между половете в Световния икономически форум през 2918 г. предупреждава предупреждава, че Саудитска Арабия е една от най-неравностойните нации в света и е позиционирана на мястото 141 от класация на 149 държави.

По същия начин се поддържат ограничения като задължителното използване на абая – туника, която покрива до краката и която се облича върху дрехите, които разкриват само лицето и ръцете на жените – или никаб , облекло, от което се виждат само очите.

По-рано доклад от 2016 г. на Human Rights Watch подчертава, че правителството на Саудитска Арабия трябва да осъществи постепенни реформи в полза на равенството между половете, тъй като все още е повлияно от стриктното тълкуване на ислямския закон от мощния консервативен духовен истеблишмънт.

Предишна статияСлужебният кабинет отчита работата си за последния месец
Следваща статияПапа Франциск: Три четвърти от бедните в света живеят в селските райони и зависят основно от селското стопанство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук