Начало НОВИНИ Папа Франциск: Три четвърти от бедните в света живеят в селските райони...

Папа Франциск: Три четвърти от бедните в света живеят в селските райони и зависят основно от селското стопанство

0

Папа Франциск изказа този понеделник „парадокса“, че „от недостиг на храна страдат от тези, които я произвеждат“ и призова за „приемането на политики за преодоляване на структурните причини“, които причиняват продоволствената несигурност в много страни.

Папа Франциск отправи този призив в посланието си, изпратено за откриване на работата на 42-ата конференция на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), базирана в Рим, в която подчерта, че през 2020 г. „броят на хората, които са били изложени на риск от остра продоволствена несигурност и които се нуждаят от незабавна подкрепа, за да оцелеят, достигат най-високата цифра през последните пет години“.

Изправен пред „ситуация, която може да се влоши в бъдеще“ поради конфликти, екстремни метеорологични явления и икономически кризи, заедно със сегашната здравна криза, папата каза, че „е от съществено значение да се приемат политики, способни да се справят със структурните причини, които те провокират”.

„Всъщност, парадоксално е да се види, че от липсаи недостиг на храна страдат именно тези, които ч произвеждат“, добави папата. 

„Три четвърти от бедните в света живеят в селските райони и зависят основно от селското стопанство. Поради липса на достъп до пазари, собственост върху земя, финансови ресурси, инфраструктура и технологии, тези наши братя и сестри са най-изложени на страданията от продоволствена несигурност ”, подчерта той.

Той изрази съжаление, че „докато малцина сеят напрежение, конфронтации и лъжи“, е необходимо „да се изгради с търпение и решителност култура на мир, насочена към инициативи, които обхващат всички аспекти на човешкия живот и ни помагат да се оттървем от безразличието“. 

„Индивидуалната отговорност поражда колективна отговорност, която насърчава семейството на нациите да поемат конкретни и ефективни ангажименти. Уместно е да не мислим само за своите интереси.“

Предишна статияЖените в Саудитска Арабия вече няма да се нуждаят от разрешение от мъже, за да живеят сами
Следваща статияБойко Рашков: Мога да кажа е, че са проследявани граждани – не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук