Начало НОВИНИ САЩ са обезпокоени от разрастващото се сътрудничество между Русия и Китай

САЩ са обезпокоени от разрастващото се сътрудничество между Русия и Китай

0

Администрацията на американския президент Джо Байдън е загрижена от повишеното ниво на сътрудничество между Русия и Китай, пише вестник „Политико“, позовавайки се на високопоставени източници.

Според тях в продължение на много години отношенията между Русия и Китай са били ограничени до тактическо сътрудничество или временно партньорство. Напоследък обаче взаимодействието между страните се трансформира „в нещо по-стабилно и стратегическо“.

„Това взаимодействие между Китай и Русия, което наблюдаваме през последните 10 години, е по-дълбоко, и, честно казано, предизвиква повишено безпокойство. Мисля, че на определено ниво това сътрудничество работи като квази-съюз“, цитира „Политико“ служител от администрацията на президента на САЩ.

Изданието отбелязва, че Русия и Китай често имат обща позиция по важни въпроси в ООН и засилват сътрудничеството в търговската, военната и технологичната сфера.

Според източника ръководството на САЩ ще трябва да „преосмисли цялостната стратегия“: дали САЩ ще възпира и двете страни или ще разработи различни подходи към тях. Длъжностното лице отбеляза, че в краткосрочен план въпросите, които предизвикват безпокойство, идват от Русия, но дългосрочните предизвикателства от Китай са най-обезпокоителни.

Руско-китайските отношения станаха тема на брифинг за Байдън, както и за ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен. На предстоящата среща на върха Русия-САЩ на 16 юни в Женева се очаква Байдън да обсъди руско-китайските отношения, съобщава БГНЕС.

Предишна статияКирил Петков: „Автомагистрали“ и ДКК са шапки, които дават да се строи без обществени поръчки
Следваща статияСлужебният кабинет отчита работата си за последния месец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук