Начало НОВИНИ Москва нарежда задължителна ваксинация на фона на нежеланието на руснаците да се...

Москва нарежда задължителна ваксинация на фона на нежеланието на руснаците да се имунизират

0

Тази сряда, 16 юни, властите на руската столица наредиха задължителна ваксинация на поне 60% от работещите в секторите на услугите поради нежеланието на населението да бъде имунизирано и нарастването на коронавирусните инфекции.

„С оглед на сложната епидемиологична ситуация, шефът на здравеопазването на град Москва днес постанови задължителна ваксинация на служители в сектора на услугите“, обяви кметът на руската столица Сергей Собянин в своя блог .

Досега руските власти настояваха ваксинацията да бъде доброволна, но устойчивостта на населението срещу ваксинацията, добавена към рязкото нарастване на случаите на коронавирус в страната, накара властите да модифицират първоначалния си подход.

Решението беше незабавно възпроизведено от властите на Московската провинция, където също има значително увеличение на инфекциите, които надвишават пиковете, регистрирани миналата година.

Руският орган, отговарящ за защитата на потребителите, Rospotrebnadzor , нареди на московските компании да организират инокулацията на първата доза ваксина преди 15 юли и втората доза преди 15 август.

„В Москва има между 3,5 и 4 милиона работници в категориите, установени с декрета. 60% трябва да бъдат ваксинирани; т.е. малко повече от 2 милиона души и някои от тях със сигурност вече са ваксинирани ”, заяви заместник-кметът на Московския градски съвет за социално развитие Анастасия Ракова.

Длъжностното лице предупреди, че ако броят на инфекциите продължи да нараства при сегашните темпове, „в рамките на две или три седмици вече няма да има безплатни легла в болниците“.

Допълнителни санитарни мерки са приети както руската столица, така и в Московската провинция за ограничаване на инфекции. Сред наложените мерки е забраната на ресторантите, кафенетата и баровете да обслужват обществеността през нощта.

По време на посещение в болница, Собианин предупреди, че през последните дни в Москва се наблюдава „експлозивно увеличение“ на случаите на COVID-19 и че приемът в болница на пациенти в тежко състояние се е увеличил със 70%. Кметът на Москва обаче отхвърли прилагането на карантини или блокировки.

Предишна статияДоц. Мангъров: Да се определи от колко лечебни заведения нашата държава има нужда, от колко лекари в тях, сестри и санитари има нужда
Следваща статияШенжоу-12: Китай ще пусне първия екипаж на нова космическа станция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук