Начало НОВИНИ Експертен доклад за катастрофата в метрото в Мексико сити удря канцлера

Експертен доклад за катастрофата в метрото в Мексико сити удря канцлера

0

Предварителната оценка на причините за колапса на линия 12 на метрото в Мексико Сити, в която загинаха 26 души, нанесе удар по президентските стремежи на бившия столичен кмет и настоящ министър на външните отношения Марсело Ебрард.

„Инцидентът е причинен от структурна повреда, свързана с недостатъци в стоителния процес“, според първия доклад на норвежката компания DNV, на която правителството на Мексико Сити поръча независимо проучване.

Въпреки че беше предварително заключение, тъй като остават още две разследвания, разследването хвърля сянка върху ръководството на Ебрард, който откри така наречената златна линия през 2012 г. като свое голямо наследство малко след като приключи мандата си като кмет.

Норвежките следователи, от друга страна, не откриха грешки в поддръжката, така че не се забелязва небрежност на наследника на Ебрард Мигел Анхел Масера или на настоящия кмет Клаудия Шейнбаум , който би съперничил на канцлера да стане бъдещият кандидат за президент на Националното движение за регенерация (Морена), партията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. 

Трагедията се е случила през нощта на 3 май, когато греда от повишен мост на линия 12 в кметството на Талаак отстъпи в югоизточната част на столицата, причинявайки падане на влак с пътници.  26 души загинаха и сто бяха ранени, докато семействата на жертвите скитаха часове наред в района на колапса, болниците и моргата.

Анализът на случилото се разкри, че при гредите на срутения мост липсваха болтове, имаше непълни или лошо изпълнени заварки и цементи от различен тип, в допълнение към факта, че някои произведения не съвпадат с първоначалния „план за проектиране“.

Хипотезата за произшествието сочи директно към строителни неизправности и избягва вероятни грешки при поддръжката, като се има предвид, че линията работи „в съответствие с протоколите за преглед“.

Заключенията наподобяват разследването, публикувано през уикенда от The New York Times, след което критикувано от Ebrard. 

Предварителното заключение на доклада, от който все още има две глави, помрачава политическото бъдеще на външния министър, виден кандидат за наследник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор през 2024 г.

Истината е, че призракът на произведенията, извършени от компаниите ICA, Carso (на Carlos Slim) и Alstom, го преследва, откакто той открива линията преди девет години, за да свърже скромните квартали на юга. 

От своя страна докладът беше известно облекчение за Клаудия Шейнбаум, партиен партньор, но олитически съперник на Ебрард.

Третият по спор, сенатор Мигел Анхел Манчера, от своя страна, защити ревизията на линията, направена по негов мандат след мощното земетресение през 2017 г.

Предишна статияМOН публикува на сайта си лятната ваканционна програма за учениците
Следваща статияВъоръжен и маскиран мъж направи опит да обере банка в Дупница посред бял ден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук