Начало НОВИНИ Върховният съд на САЩ спасява здравната реформа на Обама за трети път

Върховният съд на САЩ спасява здравната реформа на Обама за трети път

0

Върховният съд на САЩ отхвърли за трети път жалбата, подадена от няколко републикански щати за отмяна на здравната реформа на Барак Обама. Най-висшият съд в страната определи със седем гласа „за“ и два „против“, че ищците нямат юрисдикция да оспорват закона. Той се превърна в един от работните коне на консерваторите, тъй като беше одобрен през 2010 г..

Този резултат ще послужи за осигуряване на бъдещето на закон, който набира популярност с времето и позволява на 31 милиона американци да получат здравно покритие, което не са имали преди реформата, предприета от бившия президент на Демократическата партия.

Съдебното решение пренебрегва основния аргумент на републиканците. Въз основа на решението, взето от Конгреса през 2017 г., което прекрати индивидуалния мандат, който изискваше да плати глоба на всички онези американци, които отказаха да сключат здравна застраховка. Те твърдяха, че следвайки същата логика, целият закон трябва да е противоконституционен.

Тази позиция, ако беше одобрена от Върховния съд, щеше да завърши с много популярни клаузи на закона, като тази, която гарантира покритие за пациенти със съществуващи заболявания. Върховният съд дори не обмисля този въпрос, като се има предвид, че държавите ищци не са претърпели вреди, които биха им предоставили законно право да оспорват закона.

„Те не са доказали, че имат юрисдикция да атакуват противоконституционно разпоредбата относно минималното съществено покритие на закона“, аргументира се съдия Стивън Фойер, за да отхвърли жалбата.

Мнението му беше подкрепено от шестима други съдии, както прогресивним така и консервативни. Това решение гарантира оцеляването на закона, поне докато републиканците не възвърнат мнозинството си в Конгреса.

Предишна статияММА бойци са нахлули в Министерството на младежта и спорта
Следваща статияКатастрофа между два товарни автомобила затвори пътя Чирпан – Стара Загора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук