Начало БЪЛГАРИЯ Зам.-министър на енергетиката: Цените на тока и парното са свързани с премълчаване...

Зам.-министър на енергетиката: Цените на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми

0
”Общата картина се състои от най-мащабни проекти и огромни задължения, предизвикани от липсата на инвенстиции, кърпенето на дупки туки там и подкрепянето на губещи дружества, както и липсата на визия за пограма.” Това каза служебният заместник-министър Алексансдър Николов в ”Студио Хъ” по телевизия 7/8.

Министърът изтъкна, че спрямо стратегията на Европейския съюз, ние се намираме на 6-7 години назад. Дори след Румъния. Николов изрази надежда, че щом Румъния може да се вписва добре в тази стратегия и България ще може при наличие на желание, експертиза и съобразяване с пазарния контекст. Затова Планът за устойчивост и развитие е от изключителна важност за енергийния сектор.

„Системата трябва да е балансирана, да работи в полза на всички и с ясни и последователни стъпки да се търси резултатт“ – каза енергийният министър.

Обясни голямата задлъжнялост с наличието на „странни проекти“, проявена недалновидност и най-вече, че „не се наричат проблемите със собствените им имена, а решаването им се отлага във времето“. – допълни Николов.

Подчерта се и че решаването на този огромен проблем изисква прозрачност,  твърди мерки, изпозлване на наличния ресурс като уточни, че посоката на развитие трябва да е „обща за всички“.

Според него увеличените цени на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми. Задължително трябва да се подобри ефективността на дружеството „Топлофикация“, да се приложи преструктуриране и ясна „визия за 5+ години“.

На въпрос на зрител относно ТЕЦ-овете, Николов изтъкна тяхното значение за системната сигурност и отбеляза, че успешното им регулиране и намаляване на разходите, правилата на работа да се „изсветлят“. Критериите и целите да се обвържат със заплащането, а за постигането на тези резултатите, трябва да се ангажират сериозни хора със „сериозна експертиза“.

Предишна статиядоц. Любомира Гломб: Делта вариантът на COVID-19 е по-заразен
Следваща статияРумяна Ченалова: Само за месец служебното правителство свърши работа, която никога досега не е свършена за толкова кратък срок.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук