Начало БЪЛГАРИЯ Президентът подписа указите за освобождаване на шефа на ДАР и назначаване на...

Президентът подписа указите за освобождаване на шефа на ДАР и назначаване на нов

0

Президентът Румен Радев подписа два указа, с които освободи председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и назначи Антоан Гечев на длъжността.

Указите са публикувани в „Държавен вестник“.

Новият председател на ДАР Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ от 2018 до 2020 година и е магистър по „Военно дело“. Той е полковник и в момента е военно аташе в посолството на България в Рим.

В сряда служебното правителство предложи Атанасов да напусне поста. Мотивите са, че не е предоставял на президента еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация, каквато са получавали председателят на парламента и премиерът.

Атанасов, заедно с вече бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември при встъпването на служебното правителство. Първо беше махнат Георгиев с аргумента, че след като е пуснал 123 дни отпуск не е искал да работи със служебният кабинет, което означавало, че „действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“.

Атанас Атанасов видя в освобождаването си „дългата ръка на Кремъл и координираните действия с един известен бизнесмен, с много влияние, който може да има връзка с Кремъл“.

Версията му за дългия отпуск е, че е обяснил на служебния премиер Стефан Янев причините, които са семейни и лични. „Нека държавните служители да внимават, когато ползват конституционното си право на отпуск“, каза още той.

Предишна статияМВР разпитва бивши прокурори
Следваща статияММА бойци са нахлули в Министерството на младежта и спорта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук