Начало НОВИНИ Черешова задушница е! Почитаме мъртвите си близки!

Черешова задушница е! Почитаме мъртвите си близки!

0
Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

Днес близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Православната църква е установила на Задушница в храмовете да се правят заупокойни литургии в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници.

В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.

Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

Предишна статияКим Чен-ун призовава Северна Корея за подготовка „както за диалог, така и за конфликт“ със САЩ
Следваща статияПрезидентът сезира службите за недекларирани банкови сметки от магистрати

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук