Начало НОВИНИ Преговарящите са „по-близо“ до спасяването на ядрената сделка с Иран

Преговарящите са „по-близо“ до спасяването на ядрената сделка с Иран

0

Според посланик на Европейския съюз ядрената сделка с Иран е все по-близо до безопасността, след като имаше кръг от дискусии. 

„По-близо сме до постигане на споразумение, но все още не сме го постигнали“, каза Енрике Мора , който ръководи преговорите и е представител Европейския съюз.

„Постигнахме напредък по редица технически проблеми. Сега имаме яснота по отношение на техническите документи. Тази яснота ни позволява да имаме чудесна представа какви са политическите проблеми”. Дипломатът не разясни подробно естеството на въпросните технически въпроси.

Това назначение настъпва след победата на консервативния Ебрахим Раиси на иранските избори. Преговорите на Иран с Европейския съюз обаче датират от април. Целта на тези преговори е да се реинтегрират САЩ в ядреното споразумение от 2015 г. и Иран да се ангажира с прилагането на ограничения върху ядрената си програма в замяна на облекчаващи санкции срещу Запада.

Заместник-министърът на външните работи на Иран – Абас Арачи посочи, че членовете на преговорите са много близо до сключването на договор, но разстоянието, което разделя двете фракции, не е лесно да се намали.

Иранският президент Хасан Рохани потвърди в началото на 2020 г., че нивото на атомната енергийна индустрия страната му вече няма ограничения.

Предишна статияФинансовият министър: Ананиев е нарушил закона, изнасял е данъчноосигурителни тайни
Следваща статияИталия: четирима мъже са осъдени за упойване, изнасилване и убийство на тийнейджърка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук