Начало НОВИНИ Китайският президент отхвърля подозренията на САЩ за произхода на пандемията

Китайският президент отхвърля подозренията на САЩ за произхода на пандемията

0

Джо Байдън е наредил на разузнавателни служби да „удвоят усилията си“, за да се определи произходът на COVID-19. Въпреки това, Китай е против проучванията и припомни, че той е установил, че вирусът има естествен произход.

Напрежението между САЩ и Китай се влоши, тъй като Пекин не разреши до миналия януари пристигането на мисия от Световната здравна организация за разследване на произхода на вируса.

Китай попречи на екипа да се доближи до първичната информация, като накара СЗО, САЩ и други страни да се доверят на получената информация. Докладът установява, че скокът от животно към човек е най-солидната теория за появата на огнището, но без да се изключва опцията, която Пекин отхвърля: че вирусът може да се е получил „случайно“ в рамките на Института по вирусология в Ухан.

Теорията, че пандемията е започнала в природата, се подкрепя от много учени, тъй като те я смятат за най-достъпното обяснение. Те обаче осъзнават, че лабораторни инциденти се случват често.

Не е ясна последователността, с която се случват инциденти в китайската лаборатория. Един от тях се случи през 2004 г. Китайските здравни власти признаха, че лабораторен инцидент е причинил локално огнище на ТОРС, една година след широкото контролиране на епидемията.

Към днешна дата няма доказателства, които да противоречат на твърдението на изследователите от Ухан не са се сблъсквали с коронавируса преди пандемията и че в лабораторията не е имало инцидент.

Робърт Гало, директор на Института по човешка вирусология към Медицинския факултет на университета в Мериленд, уточни, че с новите изследвания изглежда малко вероятно лабораторните течове да бъдат доказани или изключени. „Никога няма да разберем отговора“, добави той.

Беше направен и преглед на публичните регистри и вътрешните лабораторни насоки, които разкриват съществуването на класифицирани неуточнени проекти и обсъждане на отговорностите на лабораторията съгласно китайския закон за държавните тайни.

Според Закона за държавните тайни на Китай, този материал обхваща не само военни и дипломатически въпроси, но и чувствителна информация за икономическото, научното и социалното развитие на страната.

Във връзка с това Анджела Расмусен, изследовател от Организацията за ваксини и инфекциозни болести към Университета в Саскачеван, заяви, че „ако пандемията е започнала в района на Вашингтон, можете да разчитате на правителството на Съединените щати, което не би позволило независимо разследване без ограничения по същите причини: това е значителен дългосрочен риск за безопасността“.

Президентът на Националната академия на науките Марсия Макнат и президентите на националните академии по медицина и инженерство също говориха, когато публикуваха писмо, в което се позиционират по неутрален начин сред цялото това негодувание. Те се застъпват за изследване, „ръководено от научни принципи“, което разглежда множество хипотези за произхода на пандемията. Те също така помолиха Китай да сподели информация за разследванията, проведени в тази страна.

„Дезинформацията, необоснованите твърдения и личните атаки срещу учени около различните теории за това как се е появил вирусът са неприемливи и пораждат объркване и рискуват да подкопаят общественото доверие в науката и учените, дори тези, за които водят усилията да поддържат пандемията под контрол “, се казва в писмото.

Предишна статияДоц. Кунчев: Деца над 12 г. без специфични заболявания могат да се имунизират срещу Covid-19
Следваща статияАктивисти от цял ​​свят се събират за Седмицата на транс активизма 2021

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук