Начало НОВИНИ Проверяват сливенската болница за смъртта на 15-годишно момиче

Проверяват сливенската болница за смъртта на 15-годишно момиче

0

15-годишно момиче почина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Родителите обвиняват медиците в небрежност. В лечебното заведение започна проверка.

На 15 юни детето се е почувствало зле, ден по-късно родителите са потърсили помощ от личния лекар и консултация с хирург. Не е било установено остро хирургично заболяване. Впоследствие момичето се е влошило и е било прието в детското отделение на местната болница.

Направени са няколко консултации с хирург, но пет дни по-късно детето се почувствало още по-зле. Лекарите решили да направят операция и при скенера детето издъхнало.

Официална диагноза няма. В болничният лист е записано, че пациентката има болки в корема с гадене и повръщане.

Родителите на 15-годишната Зейнеп са категорични, че ще търсят справедливост за случилото се и обвиняват лекарите в небрежност. Близките твърдят, че лекарите са им казали друго, а на смъртния акт пишело „пукнат перитонит“.

„Казаха „Пуснете система, удряйте бусколизин“ – това беше лечението“, разказа Стефка, майката на момичето пред bTV. Според бащата от сряда до неделя не са положени никакви грижи за дъщеря му и не е била поставена диагноза. „Осем системи са й ударили, както и упояващи лекарства – те я умориха“, твърди той.

Според началника на Детско отделение в сливенската болница д-р Люба Бъчварова необходимите консултации са били направени.

„Това е едно голямо момиче с наднормено тегло, на 15 години то тежи 115 кг. Лекувана е с антибиотици, с обезболяващи. Симптоматично лечение има, има данни за възпалителна активност“, обясни д-р Бъчварова.

Зам.-директорът на болницата Хрисан Хрисантов обясни пред БНТ, че епикриза няма, а това е етапна епикриза. Той потвърди, че в смъртния акт пише „дифузен перитонит“. Останалите хистологични изследвания ще излязат до 20 дни.

По думите на зам.-директора момичето е било консултирано с хирург 4 пъти. Едва при последния преглед на 19 юни е преценено, че състоянието му е за спешна операция.

Хрисантов каза още, че е проведена и консултация с гинеколог, която не е установила проблем. По думите му не става дума за лекарска грешка, а за забавено лечение.

Близките на детето протестират пред болницата, а бащата на починалото момиче се обърна към министъра на здравеопазването да пусне проверка в здравното заведение.

Предишна статияНовоизбраният президент на Иран предупреждава за ядрени преговори
Следваща статияИвайло Мирчев: Енергийният и външният министър са двата най-видими провала на служебното правителство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук