Начало БЪЛГАРИЯ Румен Гечев: Проектът „Белене“ трябва да бъде завършен – той е изключително...

Румен Гечев: Проектът „Белене“ трябва да бъде завършен – той е изключително важен за България

0

„Ускорен растеж и развитие може да се постигне, ако внимателно анализираме подходите на партньорите ни в ЕС – при формирането им на краткосрочни, средносрочни, дългосрочни политики. Като отчитаме различията в тези страни, да ги съобразим с българските условия. БСП има последователна политика и смята, че без помощта на държавата през пазарни и някои непазарни средства няма как да се постигне висока динамика на икономическия растеж и решаването на редица демографски проблеми.“

Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Плевен проф. Румен Гечев по БНТ.

Той подчерта, че е важно сега, в кампанията, когато политиците обещават повишаване на доходите, да посочват и източниците на тези социални политики. „БСП ги посочва – това е реформа на данъчната система. Фактически тази реформа ще доведе до намаление на данъчната тежест върху средната класа и до облекчаване на младите семейства“, обясни проф. Гечев. Като друг резултат от нея той посочи и повишаване събираемостта на данъците.

По проекта „Белене“, социалистът бе категоричен: „Той трябва да бъде завършен. Проектът „Белене“ е изключително важен както за моя регион – Плевенския, така и за България и за Балканите. Той беше оценен от международна известна британска фирма още през 2012 година с 4 сценария – 3 от тях бяха печеливши, но най-лошият беше близо до минимална норма на печалбата. Като видите енергийния пазар, програмите на Европа за преформатиране и промяна на енергийния сектор на ЕС, ще видите, че и четвъртият вариант се оказва печеливш, тъй като цената на енергията расте, поради нарасналото търсене.“
Позицията по проекта „Белене“ и социалните мерки на левицата проф. Гечев определи като „червени линии“, които от БСП няма да пресекат при преговори с потенциални партньори.
„Можем да влезем в коалиционно управление, когато нашите основни цели бъдат споделени от потенциални партньори. Без токсичните партии ГЕРБ и ДПС“, заключи проф. Гечев.

Предишна статияИвайло Мирчев: Енергийният и външният министър са двата най-видими провала на служебното правителство
Следваща статияИталия отменя задължителното носене на маски на открито

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук