Начало НОВИНИ Граничен кораб на Русия е открил предупредителен огън по британски есминец в...

Граничен кораб на Русия е открил предупредителен огън по британски есминец в руски териториални води в Черно море

0

Граничен кораб на Русия е открил предупредителен огън по британски есминец в руски териториални води в Черно море, съобщи Москва. Британският кораб не реагирал и руски самолет самолет СУ-27М открил предупредителен огън.

Инцидентът е станал близо до кримския нос Фиолент. В 11.52 ч. есминецът „Defender“ пресякъл руската граница и навлязъл на 3 км в руски териториални води. След няколко предупреждения, в 12.06 и 12.08 ч. руски кораб стрелял предупредително. В 12.19 изтребител пуснал 4 бомби по курса на кораба. В 12.23 ч. „Defender“ напуснал руските териториални води.

Инцидентът е станал в навечерието на многонационалните военни учения Sea Breeze – 2021, които ще се състоят на територията на Украйна и в акваторията на Черно море от 28 юни до 10 юли. Москва заяви, че тези учения, „поощряват милитаристичните настроения в Киев“ и призова САЩ и съюзниците им да се откажат от отработването на военни действия в региона. Това се посочва в изявление в Туитър на посолството на Русия във Вашингтон, цитирано от ТАСС и БНР.

„Мащабът и явно агресивният характер на ученията Sea Breeze изобщо не съответстват на реалните задачи по сигурността в Черноморския регион“, подчертават от дипломатическата мисия. И предупреждават, че дадените маневри „повишават риска от непреднамерени инциденти“.

„Настоятелно призоваваме САЩ и техните съюзници да се откажат от отработването на военни действия в Черно море. Всички възникващи проблеми в региона може да бъдат решени от черноморските държави без „налагане“ на външна помощ“, изтъкват още от руското посолство.

РЕАКЦИЯТА НА ЛОНДОН

Министерството на отбраната на Великобритания отрече твърдението на руското правителство, че в Черно море е имало предупредителни изстрели срещу кораб на британския кралски флот.

„По „Defender“ не са били изстрелвани предупредителни изстрели. Корабът на Кралския флот е извършил мирно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право“, заявява министерството.

То допълва, че руските сили са провеждали учебни стрелби в Черно море.

Предишна статияНова рокада: Кабинетът ще смени и шефа на агенцията за е-управление
Следваща статияКремълският критик Навални разкрива подробности за управлението на „екстремизма“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук