Начало БЪЛГАРИЯ Прокуратурата вкара делото за шпионство срещу Николай Малинов в съда

Прокуратурата вкара делото за шпионство срещу Николай Малинов в съда

0

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за шпионство. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. В него се натъртва на това, че обвинението е срещу „лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна“.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи, твърди прокуратурата.

През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение –  справка, отнасяща се до оръжейната фирма „Дунарит“, която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали.

После се оказа, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка – Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият – руски милиардер.

Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение „Русофили“ Николай Малинов. Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев по време на брифинг, цитиран от

Москва е обезпокоена от задържането на българския гражданин Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова веднага след ареста на лидера на „Русофили“. И добави, че разчита правителството на България да се въздържа от действия, които биха могли да поставят под въпрос положителната динамика в двустранните отношения. Захарова подчерта тогава, че Русия се надява да продължи съвместната работа по реализацията на постигнатите до момента споразумения, в това число в областта на хуманитарното и културното сътрудничество, както и за запазването на общото културно-историческо наследство.

Самият Малинов обяви преди време, че приема за обидно, че прокуратурата му е повдигнала обвинение за шпионаж, тъй като винаги е смятал себе си за български патриот. „Това, което аз говоря, го мислят над 1 млн. българи“, заяви той. По негови думи случаят с обвинението срещу него се политизирал, тъй като се обсъждал и в САЩ, и в Русия.

„Откъде накъде някой ще ме нарича „шпионин“?! Единственият, който има това право, е българският съд. Хората са умирали векове наред, за да се постигне тази височайша европейска ценност““, коментира още той. Малинов  определи като „скандал“ действията на прокуратурата по отношение на движение „Русофили“. По негови думи останалите институции в лицето на президента, премиера и депутатите са реагирали адекватно, като са заявили, че обвинението за шпионаж е работа на съдебната система. 

„Водена от интереса на българските граждани“, прокуратурата пусна част от доказателствата срещу обвинения за шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов. Това е докладната

Пътуване на Малинов до Русия предизвика скандал, тъй като се случи, след като му беше повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Кремъл. В руската столица българинът получи медал лично от президента Владимир Путин. Съдия Антон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Доказателства в тази посока обаче не са огласявани публично до момента. Висшият съдебен съвет веднага взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов, но все още не е известно какво е събрано по случая.

Предишна статияРумен Овчаров бе осъден от Апелативния съд условно на лишаване от свобода за две години
Следваща статияНад 900 000 пенсионери остават без увеличение от 1 юли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук