Начало НОВИНИ Двама журналисти и бивш командир напускат Никарагуа на фона на вълната от...

Двама журналисти и бивш командир напускат Никарагуа на фона на вълната от арести

0

Двама никарагуански журналисти, включително Карлос Фернандо Чаморо, един от най-критичните към правителството на Даниел Ортега, както и бивш командир на сандинистката революция, напуснаха Никарагуа на фона на вълна от арести срещу лидерите на опозицията и по-малко от пет месеца след изборите в който президентът, който е на власт от 2007 г., се стреми да бъде преизбран за още пет години.

Chamorro, носител на наградата Ortega y Gasset, съобщи, че е трябвало да отиде в изгнание за втори път през последните три години, в резултат на някои антиправителствени демонстрации, избухнали в резултат на противоречиви реформи в социалната сигурност.

„Съпругата ми Дезире Елизондо и аз напуснахме Никарагуа, за да защитим свободата си“, каза журналистът в съобщение в Twitter.

Този вторник друг никарагуанският журналист Серджо Марин Корнавака, директор на цифровия портал La Mesa Redonda, съобщи, че е отишъл в изгнание поради „преки заплахи“ от изпълнителния директор на Сандиниста.

Бившият партизанин Луис Карион, един от основните лидери, ръководил въстанието на сандинистите, който през 1979 г., свалил с оръжие диктатурата на Анастасио Сомоза Дебайл и бившия другар на Ортега в борба, също напусна страната, като съобщи в Twitter, че го е направил, „за да продължи борбата за демокрация в Никарагуа и да се бори за свободата на всички политически затворници“.

Както Карион, който беше заместник-министър на вътрешните работи през революционния период (1979-1990 г.), така и двамата журналисти, напуснаха страната след арестуването на петима кандидати за президент на опозицията. 

Правителството на американския президент Джо Байдън наложи няколко кръга икономически санкции срещу висши служители в Манагуа, включително на някои преки роднини на Ортега, съпругата му и вицепрезидента Росарио Мурийо.

От своя страна Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заклейми пред Съвета по правата на човека на ООН влошаването на ситуацията в Никарагуа, което според нея прави невъзможно свободното избиране на никарагуанците на изборите през ноември.

Никарагуанският външен министър Денис Монкада разгледа тези критики като част от „стратегия за клевета“.

„Те ни осъждат, защото хората, които отговарят за никарауанското правосъдие, са тъжни и неуспешни служители на американския и европейския империализъм“, уточни Монкада в реч. 

Предишна статияЗащо най-щастливата държава в света търси спешна чуждестранна работна ръка?
Следваща статияОбърнат тир затвори АМ „Марица“ в посока Хасково

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук