Начало НОВИНИ САЩ: бившият адвокат на Тръмп е отстранен заради лъжа за предполагаема изборна...

САЩ: бившият адвокат на Тръмп е отстранен заради лъжа за предполагаема изборна измама

0

Апелативният съд разпореди този четвъртък, 24 юни, временно спиране в Ню Йорк на лиценза на адвоката на Руди Джулиани, бивш кмет на града и бивш адвокат на бившия президент на САЩ – Доналд Тръмп. Дисциплинарната комисия заключи, че той е излъгал за предполагаема измама на президентските избори през 2020 г..

Според апелативния съд поведението на Джулиани е застрашило „обществения интерес и оправдава временното спиране на адвокатската практика“, съобщава The New York Times.

Съдебният документ сочи, че има доказателства, че Джулиани е извършил „фалшиви и подвеждащи изявления пред съдилища, законодатели и широката общественост в качеството му на съветник на бившия президент Доналд Тръмп и кампанията на Тръмп относно неуспешните усилия за преизбиране през 2020 г.“.

Месеци преди президентските избори през ноември 2020 г., в които кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън спечели, Тръмп стартира кампания за дезинформация, за да породи съмнения относно прозрачността на процеса и по-късно удвои тези усилия, описвайки изборите като измамни.

Въпреки рекламната си кампания, която продължава и днес, Тръмп и екипът му не успяха да съберат никакви доказателства в подкрепа на своите твърдения.

77- годишният Джулиани започва да се занимава с адвокатска професия през 1969 г., работи в Министерството на правосъдието по време на администрацията на Роналд Рейгън и през 1983 г. е назначен за окръжен прокурор на окръг Манхатън в Ню Йорк.

Той също така беше кмет на Ню Йорк между 1994 и 2002 г. и спечели национална и международна известност през 2001 г., след терористичните атаки срещу кулите близнаци от 11 септември. Джулиани е разследван поне от 2019 г. по дело, за което се твърди, че се фокусира върху бизнеса му в Украйна.

Въпреки че досега не е обвинен, прокуратурата се опитва да покаже, че Джулани е оказал неправомерен натиск върху правителството в полза на украински служители и бизнесмени, които твърдят, че са помогнали на адвоката да потърси „мръсно пране“ за политическите съперници на Тръмп.

Наскоро правната битка се съсредоточи върху документи и данни от цифрови устройства, иззети от ФБР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук