Начало НОВИНИ Фалшивите сертификати за ваксинация срещу COVID-19 заливат черния пазар в Русия

Фалшивите сертификати за ваксинация срещу COVID-19 заливат черния пазар в Русия

0

Виждайки усилията на руските власти да убедят населението да бъде ваксинирано срещу COVID-19, Сергей подозира, че натискът ще се засили върху онези, които като него, недоверчиви, отказват инжекцията. Без да има намерение да отстъпва, дори и в случай на задължение, този жител на Краснодарския регион намери продавач на фалшиви сертификати за ваксинация в интернет , изпрати му личната си информация по имейл на Telegram и преведе 15 000 рубли.

Три седмици по-късно Сергей, който предпочита да остане анонимен, успя да изтегли сертификата си за две инжекции на ваксината Sputnik V на уебсайта на руската администрация.

Въпреки че ефикасността на водещия имунизатор на Москва е потвърдена от ранното му одобрение миналия август, много руснаци отказват да го получат.

Шест месеца след старта на кампанията, само 14% от населението е инокулирано. „На този етап ваксината е експериментална и има много странични ефекти“, вярва Сергей, който показа на AFP екранна снимка на сертификата си. 

Това позициониране, широко разпространено и прословутата корупция в администрациите доведе до появата на онлайн черен пазар, където десетки продавачи предлагат фалшиви тестове за ваксинация. Докато някои клиенти се оплакваха от измами, други потвърдиха, че всичко е работило както трябва.

Търсенето се е увеличило, откакто руската столица постанови на 16 юни задължението да ваксинира всички служители в сектора на услугите.

Москва страда от голямо огнище на епидемия поради по -заразния вариант Delta. Освен това само 1,5 от приблизително 12 милиона жители са получили двете дози от ваксината.

Тези мерки имат ефект, според общинските власти, които твърдят, че 60 000 души се записват всеки ден, за да бъдат ваксинирани.

Продавач на фалшиви сертификати , свързан онлайн, каза пред AFP, че в момента получава между 20 и 30 заявки на ден. „Те дори ме молят да ваксинирам цели компании“, казва той, уточнявайки, че могат да се осигурят само пет фалшиви теста за ваксинация на ден.

В момента явлението се усилва от недоверието към самото медицинско тяло. Според проучване на центъра на Левада, 31% от лекарите са скептични към Sputnik V. 

Източник: AFP

Предишна статияКЕВР: Предстои поскъпване на парното и топлата вода
Следваща статияСАЩ: бившият адвокат на Тръмп е отстранен заради лъжа за предполагаема изборна измама

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук