Начало НОВИНИ COVID-19 бушува и тревожи Израел, най-ваксинираната държава в света: какво казват експертите

COVID-19 бушува и тревожи Израел, най-ваксинираната държава в света: какво казват експертите

0

Израел, най-ваксинираната държава на планетата срещу COVID-19, отново е изправена пред вълна от вируса заради нарастването на броя на инфектираните, причинено от пристигането на варианта Delta.

Страната, която се беше върнала към нормалното, с концерти на открито и която направи заглавия в световен мащаб за отмяна на използването на маска, регистрира нова драма преди влошаването на пандемията, както беше потвърдено от премиера Нафтали Бенет.

Миналият понеделник, 21 юни, здравните власти откриха 125 нови случая на коронавирус, значително увеличение след седмици, в които ежедневните инфекции бяха много малко.

Nachman Ash, национален директор на проекта за коронавируса, заяви, че ще представи действия за ограничаване на това тревожно огнище, включително евентуално връщане на задължението на маската на закрито на цялата територия.

Град Бинямина, идентифициран като фокусна точка на неотдавнашното възраждане на вируса, беше класифициран като „оранжево“ място, което означава умерен процент на инфекция, докато централният град Модиин се промени от „зелен“ на „жълт“, съобщи Министерството на здравеопазването.

„Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим нова епидемия“, настоя кметът на Modiin Хаим Бибас в Twitter. От своя страна професор Еял Лешем, директор на Центъра за туристическа медицина и тропически болести в Медицинския център Шеба в Тел Хашомер, каза, че тези последни огнища „ни казват, че това ще бъде бъдещето“.

Междувременно шефът на общественото здраве на Министерството на здравеопазването Шарън Алрой-Прейс заяви, че вариантът Delta „е пристигнал в Израел, защото хората са нарушили карантинните инструкции“, докато други държавни служители също обвиняват нарушителите за настоящото увеличение на случаите.

Израел разреши на здравните служители да поставят под карантина всеки, за когото се смята, че е изложен на варианта Delta, дори ако преди това е бил ваксиниран или се е възстановил от болестта с предполагаем имунитет.

Съгласно актуализираните директиви на Министерството на здравеопазването, „ваксинирани или инфектирани преди това хора могат да се самоизолират до 14 дни, ако властите смятат, че са били в „близък контакт с носител на опасния вариант на вируса“.

Предишна статияПетър Витанов: Корупцията, която e завладяла България, остава невидима за Брюксел
Следваща статияКЕВР: Предстои поскъпване на парното и топлата вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук