Начало НОВИНИ МОН забранява политическата и партийната дейност в училищата

МОН забранява политическата и партийната дейност в училищата

0

Министерството на образованието публикува проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява политическата и партийната дейност в училищата.

Наскоро служебният министър Николай Денков обяви, че над 1/3 оъ началниците на регионални управления по образование са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за вота през април.

При изпълнение на функциите си педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения, като изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат и за началниците и служителите в регионалните управления на образованието, е записано в проекта за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане .

Системата на средното образование се деполитизира със закон, посочват от МОН. От ведомството изтъкват, че предложението за него е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции.

В системата , която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество, изтъкват от министерството, допълвайки, че подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците.

Източник: БНР

Предишна статияПаднало дърво блокира частично „Цариградско шосе” в София тази вечер
Следваща статияПроф. Ива Христова: Наблюдаваме увеличение на броя на ухапаните от кърлежи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук