Начало НОВИНИ СЗО: Delta вариантът на COVID-19 е „най-заразният“ и вече се среща в...

СЗО: Delta вариантът на COVID-19 е „най-заразният“ и вече се среща в 85 държави

0

Генералният директор на Световната здравна организация, Tedros Adhanom Ghebreyesus , твърди, че Delta вариант на коронавируса, първоначално открит в Индия, е „най-заразният от идентифицираните досега варианти“ и предупреди, че вече е в поне 85 държави.

Ghebreyesus подчерта, че липсата на ваксини в бедните страни увеличава предаването на варианта и една от причините ще бъде, че богатите страни отказват да споделят дозите. „Ако няма ваксини, какво споделяте?“

Органът отбеляза, че световната общност се проваля и рискува да повтори грешките, допуснати по време на кризата със СПИН преди десетилетия и през пандемията от свински грип – чума през 2009 г..

„Отнеха 10 години (за антиретровирусни лекарства), за да достигнат до страни с ниски доходи, след като (ХИВ) вече се разраства в страните с високи доходи. Искаме ли да повторим едно и също нещо? ”, подчерта той.

Тедрос припомни, че увеличаването на случаите на коронавирус води до „повече хоспитализации и повишен натиск въргу здравните работници, увеличавайки риска от смърт“.  

COVAX , подкрепеното от ООН усилие, насочено към разпространение на ваксините в бедните страни, не успя да постигне няколко цели за споделяне на коронавирусни инокулации и най-големият доставчик не планира да изнася никакви дози до края на годината. Милионите дози, обещани от Великобритания , САЩ и други, едва ли ще пристигнат скоро.

„Този ​​месец имаме чрез COVAX нулеви дози от ваксината AstraZeneca, нулеви дози от ваксината Pfizer, нулеви дози от ваксината (Johnson & Johnson)“, призна д-р Bruce Aylward, старши съветник на директора на СЗО.

Експерти от СЗО предупредиха в петък, 25 юни, че в региони, където все още има предаване на коронавирус от общността, както в много страни от Латинска Америка, дори и вече ваксинираните трябва да продължат да носят маска и да спазват други превантивни регламенти.

„Хората трябва да продължат да носят маска, проветряват помещенията, да спазват физическо разстояние или да избягват претъпканите места. Това е изключително важно дори за тези, които са били ваксинирани в райони, където все още има предаване от общността, в случая с Латинска Америка ”, каза асистентът на СЗО за достъп до лекарства и ваксини, Мария Ангела Симао.

„Ваксината сама по себе си няма да спре предаването от общността (на коронавируса) и ние трябва да гарантираме спазването на мерките за обществено здраве“, настоя бразилският експерт преди релаксацията, която някои хора проявяват, дори след като са получили само първата от двете дози срещу COVID -19.

Предишна статияПроф. Ива Христова: Наблюдаваме увеличение на броя на ухапаните от кърлежи
Следваща статияООН: Мадагаскар е първата страна, която страда от глад поради глобалното затопляне

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук