Начало НОВИНИ „Изправени сме пред опустошителна вълна“: Южна Африка затяга мерките за варианта Delta

„Изправени сме пред опустошителна вълна“: Южна Африка затяга мерките за варианта Delta

0

Президентът на Южна Африка, Кирил Рамафоза, съобщи тази неделя, 27 юни, за затягане на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, след като беше обсъдено, че силно трансмисивният вариант „Delta“ доминира инфекциите в третата вълна в страната.

„Изправени сме пред опустошителна вълна, която според всички индикации изглежда по-лоша от предишните. Пикът на тази трета вълна изглежда е по-висок от предишните две“, каза Рамафоса в реч пред нацията.

„Първата вълна продължи 15 седмици. Втората вълна продължи 9 седмици. Не знаем колко дълго ще продължи тази, но всичко показва, че може да продължи по-дълго. Знам, че това е последното нещо, което много от вас искат да чуят ”, добави президентът на Южна Африка, когато обяви сигнала от ниво 4.

Тъй като предприетите досега мерки „може да не са достатъчни“, Рамафоса докладва за нови ограничения, като забрана за всякакви събирания, както на закрито, така и на открито и други.

Продажбата на алкохол също е забранена и училищата ще затворят в края на следващата седмица.

Третатата вълна от инфекции в страната удря най-вече в централната провинция Гаутенг, където са разположени Йоханесбург и Претория, което представлява в този момент повече от 60% от новите случаи в страната.

„Поради бремето на инфекциите в Гаутенг ще бъде забранено пътуването до и извън провинцията с цел отдих. Това не включва работа, бизнес или търговски пътувания, транзит през летища или за превоз на товари “, предупреди президентът.

Рамафоза също така подчертава важността на ваксинацията срещу COVID-19.

„Трябва да помним, че някои ваксинирани хора все още могат да се заразят, независимо от варианта, тъй като никоя ваксина не е 100% ефективна“, каза президентът на Южна Африка. „Най-важното е, че всяка от ваксините, които прилагаме, ще ви предпази от сериозно заболяване, хоспитализации, смърти“, добави той. 

Досега Южна Африка е прилагала ваксини Johnson & Johnson и Pfizer на над 2,6 милиона души, представляващи 4,5% от населението на африканската държава.

Рамаафоза вече обяви във вторник, 15 юни, затягане на ограниченията, за да се овладее третата вълна от инфекции, когато средният брой на новите ежедневни инфекции се удвои, постъпленията в болници се увеличиха и смъртността от коронавирус нарасна с почти 50%.

Предишна статияЦветозар Томов: Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване
Следваща статияСАЩ нанасят въздушни удари в Ирак и Сирия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук