Начало НОВИНИ ЕС предупреждава Унгария, че нейният хомофобски закон не отговаря на ценностната система

ЕС предупреждава Унгария, че нейният хомофобски закон не отговаря на ценностната система

0

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, беше критикуван и слабо подкрепен от партньорите си в Европейския съюз, след като се опита да защити на Европейския съвет в Брюксел закона, с който унгарското правителство се стреми да забрани разговорите за сексуалността в училищата и което отрича разпространението на съдържанието на LGTBI + в медиите.

Законът получи неблагоприятни становища и се приема с тревога от държавните и правителствените ръководители на европейската среща на върха. Контраатаката на лидери като Ангела Меркел и Еманюел Макрон срещу одобрените от Будапеща хомофобски норми беше неочаквана.

Унгарският лидер беше в ъгъла за първи път от 2010 г. насам, тъй като тази опозиция поражда неблагоприятни последици за изборите през следващата година и в същото време остракизъм в ЕС, който намалява доверието в европейския електорат.

В допълнение, внезапната реакция на Урсула фон Дер Лайен, президент на Европейската комисия, която определи унгарския закон като „срамен“, постави Орбан в много трудна позиция.

„В Унгария има 10 милиона жители, така че мисля, че има 10 милиона причини Унгария да бъде в Европейския съюз“, каза президентът на Европейската комисия в края на европейската среща на върха, намеквайки за възможността Орбан да се опита издърпа страната си от клуб, в който унгарският лидер се оказва все по-изолиран.

От своя страна белгийският министър-председател Александър де Кроо заяви на пресконференция следното: „Останалите страни са критични и са заявили много изрично:„ Ако не приемате ценностите на Европа, вероятно не би трябвало да бъдете част от този клуб ”.

Унгарският президент постави под въпрос дали може да има „единство на ценностите“ в рамките на ЕС и дори сравни този дебат с миграционната криза „нашествие“, според него, от 2015 г. и добави, че и тогава, и сега стана ясно че ЕС не функционира като политически блок.

Според министър-председателя на Унгария „сексуалното възпитание на децата е право на родителите“ и без тяхното съгласие никой друг не може да вземе страна, дори „активистите на дъгата“, в съответствие с това, какви различни групи за защита на правата на човека твърдят по целия свят.

Орбан има подкрепата само на Полша и Словения. Останалите нейни партньори изложиха своята позиция съвсем ясно и заявиха, че не е приемливо закони като този, който приема Унгария, да се прилагат в рамките на ЕС .

Писмо, призоваващо ЕС да действа срещу заплахи, които нарушават правата на LGTBI +, е подписано от 17 лидери. Действието се разбира като действие на натиск върху Орбан, независимо от факта, че в документа няма изрична препратка към унгарското правителство или неговия закон.

Предишна статияАсен Василев: Ако има подаден сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние, проверка ще бъде направена
Следваща статияПърви случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас, 7 – на варианта „Делта“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук