Начало НОВИНИ Иван Нейков: Беше грешка да се пипат пенсиите

Иван Нейков: Беше грешка да се пипат пенсиите

0

„Има опасност да бъдат заблудени хората, че увеличават пенсиите на всички, а това не е вярно!“, заяви пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, в коментар на информацията, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

„Проблемът е в натрупаната разлика между старите пенсии и сегашните, т.е. между отпуснатите преди 10-15 години и днешните. Получава се така, че хора, които са работили една и съща работа, но са се пенсионирали в различни години, разликата в пенсиите им ще е вече над 100 лева. Това създава усещането да несправедливост, защото те са работили заедно, имат еднакъв принос към осигурителната система – за годините, когато са са се пенсионирали, а пенсиите са различни. … Трябва да се каже на хората, че не всички ще получат увеличение – пенсионираните преди 1, 2, 3 до 5 години, зависи от формулата, която се избере, те няма да получат такава актуализация. Говорим за актуализация на старите пенсии“.

„Беше грешка да се пипат пенсиите. На хората, на които трябваше да им се помогне, се помага по линия на социалното подпомагане, а не по линия на социалното осигуряване. Когато веднъж дадеш нещо в социалната сфера, после е много трудно да го спреш!“.

„Добрият ход на служебното правителство е, че вече има и политическа воля, не само да се приказва, а и да има актуализиране на старите пенсии. Това ще бъде направено“.

Източник: БНР

Предишна статияКоронавирус: Италия премахва задължението за носене на маска на открито
Следваща статияБарак Обама: „Тръмп измисли много глупости“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук