Начало НОВИНИ Повече от 3 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 вече са приложени в...

Повече от 3 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 вече са приложени в целия свят

0

Повече от 3 милиарда дози ваксини против Covid-19 вече са приложени в целия свят, според данни на AFP във вторник, 29 юни в 9:00 ч. сутринта, според официални източници.

Около 40% от приложените инжекции (1,2 милиарда) са в Китай. Индия (329 милиона) и Съединените щати (324 милиона) завършват подиума, окупирани именно от трите най-многолюдни държави в света.

Като се вземе предвид населението, сред страните с повече от един милион жители се открояват Обединените арабски емирства (153 дози на 100 жители), Бахрейн и Израел, и двете със 124 дози.

Регионът на Латинска Америка и Карибите, който натрупва най-много смъртни случаи и инфекции от COVID-19, регистрира средно 37 дози на 100  жители, малко под средното за света.

Докато Чили и Уругвай се открояват в международен план, други големи държави в региона като Бразилия (46), Мексико (34), Колумбия (45) или Перу (22) изостават още повече.

Испания, от своя страна, се движи средно за Европейския съюз, като Германия, Франция или Италия, като около една трета от населението й е напълно имунизирано.

Въпреки че повечето страни вече са започнали да ваксинират, особено благодарение на механизма за солидарност Covax, остават големи неравенства: страните с „висок доход“ (както е определено от Световната банка) прилагат средно 79 дози на 100 жители.

Пет държави все още не са започнали кампанията си: Тензания, Барунди, Еритрея, Хаити и Северна Корея.

Въпреки противоречията, които предизвика ваксината AstraZeneca е най- широко разпросттранената и прилагана в света (в около 80% от териториите), следвана от Pfizer, Sinopharm и Moderna, Sputnik V, Janssen и Sinovac.

Предишна статияМОН с апел към учителите да се ваксинират
Следваща статияТранс закон в Испания: Правителството одобрява безплатно самоопределяне на пола от 14-годишна възраст

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук