Начало НОВИНИ Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас, 7 – на...

Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас, 7 – на варианта „Делта“

0

Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 у нас е засечен от Националния център по заразни и паразитни болести. Заразените с индийския вариант – „Делта“ вече са 7. Всички клинични проби са взети в „Пирогов” в периода между 6 и 14 юни.

Инфектираните с „Делта” варианта са работници на Столичния електротранспорт, добавиха от НЦЗПБ. Южноафриакнския вариант е установен при чужденец,който временно пребива в България. Той вече е излекуван.

„Седем са били преди една седмица, а техните проби за по-специалните щамове излизат сигурно по-късно. Към този момент имам трима болни”, обясни зам.-директорът на „Столичен електротранспорт” ЕАД Иво Василев.

Прогнозите сочат, че както на много места в Европа, така и у нас, британският вариант ще бъде изместен от индийския.

„Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с индийския вариант, а такава ще има, тя е неминуема, трябва и да имаме максимално имунизационно покритие”, заяви доц. Ангел Кунчев.

„Новите варианти не са така опасни,защото ваксините им действат”, каза пред NOVA проф. Кантарджиев.

Министерството на здравеопазването призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19. Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Източник: NOVA

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук