Начало НОВИНИ СЗО обявява, че Китай е премахнал маларията след 70 години борба с...

СЗО обявява, че Китай е премахнал маларията след 70 години борба с нея

0

Китай е успял да унищожи маларията след 70 години борба с тази болест, пренасяна от комари, съобщи Световната здравна организация ( СЗО ) тази сряда, 29 юни .

Тази паразитна болест, която се предава от комара Anopheles, уби над 400 000 души през 2019 г., най-вече в Африка.

„Поздравяваме китайците за освобождаването на страната от маларията“, каза генералният директор на СЗО , Tedros Adhanom Ghebreyesus . „Китай се присъединява към нарастващия брой страни, демонстрирайки, че свят без малария е жизнеспособна цел.“

„Този трудно спечелен успех е резултат от десетилетия на фокусирани и продължителни действия“, добави той.

Държави, които са регистрирали три последователни години без местно предаване, могат да кандидатстват за сертифициране на СЗО, за да потвърдят статута си на държава без малария. Те трябва да представят много строги тестове и да демонстрират способността си да предотвратяват болести в бъдеще.

Китай е 40-тата територия, получила това потвърждение от базираната в Женева СЗО . Последните бяха Салвадор (2021), Алжир, Аржентина (2019), Парагвай и Узбекистан (2018).

Друг списък посочва 61 държави, в които маларията никога не е била широко разпространена или е изчезнала без целенасочени действия.

Според номенклатурата на СЗО Китай е първата държава в региона на Западен Тихи океан , която е получила това потвърждение от повече от тридесет години. В момента само трима други са го постигнали: Австралия (1981), Сингапур (1982) и Бруней (1987).

В своя Световен доклад за маларията за 2020 г., публикуван през ноември, организацията установява, че напредъкът в борбата срещу болестта стагнира главно в африканските страни, където се регистрират най-лошите баланси в инфекциите и смъртните случаи.

Пекин започва през 50-те години на миналия век да идентифицира местата, където се разпространява маларията, и да се бори с нея с превантивни антималарийни лечения, съобщи СЗО.

Страната също така елиминира идеални зони за размножаване на комари и насърчава използването на инсектициди в домовете.

„Способността на Китай да проявява креативност беше успешна в борбата си срещу маларията и също така имаше голям ефект на пулсации в световен мащаб“, каза Педро Алонсо, директор на глобалната програма за малария в СЗО.

След четири години без местни случаи Пекин подаде заявление за сертифициране през 2020 г.. Експерти пътуваха до страната през май, за да проверят липсата на местни случаи и да се уверят, че има устройство, което да предотврати повторното им появяване.

Прототипна ваксина е показала 77% ефективност при опити в Африка, съобщи Оксфордският университет през април. 

Предишна статияВиолета Комитова: Лъснаха безобразия и с тол системата
Следваща статияМая Манолова: Настояваме за пълна проверка на „златния гьол“ на „Капитан Андреево“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук