Начало НОВИНИ Транс закон в Испания: Правителството одобрява безплатно самоопределяне на пола от 14-годишна...

Транс закон в Испания: Правителството одобрява безплатно самоопределяне на пола от 14-годишна възраст

0

Един ден след Деня на гордостта на LGBTIQ + , Испания одобри закона за реалното и ефективно равенство на транс хората и за гарантирането на правата на LGTBIQ + , известен като транс закон. Инициативата беше представена от коалиционното правителство.

Регламентите позволяват самоопределяне на пола от 14-годишна възраст с една административна процедура без доказателства и свидетели. Това насърчава транс хората да променят законния си пол в DNI, в съответствие с тяхната полова идентичност с единствената проява на тяхната воля. Проектът все още не е внесен в Конгреса за окончателно одобрение.

По този начин Испания се присъединява към групата държави, които са депатологизирали признаването на самоличността, като Аржентина, Португалия, Малта или Дания. Проектът ще признае, че всяко лице на възраст над 16 години може да поиска коригиране на споменаването на пола пред гражданската регистрация. Ако лицето е между 14 и 16 години, то може да го направи чрез административна процедура, макар и придружено от родители или настойници; докато непълнолетните между 12 и 13 години трябва да поискат съдебно разрешение.

Както се припомня, транс правилникът от 2007 г. задължава тези, които искат да променят пола си, да имат доклад, който удостоверява, че имат дисфория на пола и доказват, че са получавали хормони поне две години предварително, но тези задължения вече няма да бъдат част от новия закон за транс, който администрацията на Педро Санчес възнамерява да одобри в Конгреса .

Ръководителят на портфолиото по въпросите за равенството, Ирен Монтеро, смята, че транс законът е „огромна стъпка в правата на LGTBI и по-специално в правата на транс хората“. Министърът призна, че групите са „главните герои“ на закона, но също така и „феминистките жени в тази страна“.

„Това е феминистки закон, който разбира, че или всички ние пристигаме, или никой няма да пристигне. В нашата страна има хиляди жени-феминистки, включително и аз, които са убедени, че когато се гарантират правата на човека, ние създаваме по-свободно общество”, заяви Монтеро, който беше основният организатор на проекта в рамките на испанското правителство

По отношение на противоречията в изпълнителната власт преди споменатия проект, Монтеро вярва, че това е знак, че министрите „са способни на диалог, спазват коалиционното споразумение и гарантират, че правим политики, които подобряват живота на хората и разширяват възможностите им“. Той добави, че този проект консолидира коалиционното правителство, съставено от PSOE и Podemos.

Предишна статияПовече от 3 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 вече са приложени в целия свят
Следваща статияБайдън се опитва да изглади грубите ръбове на Иран, като е домакин на израелския президент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук