Начало НОВИНИ Държавно ловно стопанство ”Искър” си партнирало на милионна загуба с Гайтански

Държавно ловно стопанство ”Искър” си партнирало на милионна загуба с Гайтански

0
Държавното ловно стопанство ”Искър” е работило на загуба, сочи проверка на Изпълнителната Агенция по горите. Стопанството стана известно със спорната сграда край язовир ”Искър”, за която главният архитект на София издаде заповед за събаряне, съобщи bTV.

Тя беше построена в партньорство с частна фирма, свързана бизнесмена Румен Гайтански. От години ловно-стопанската дейност в района става в партньорство със същата частна фирма.

Преди няколко месеца горските и фирмата на Гайтански обясниха, че триетажната сграда е работилница в ремонт. До нея обаче има басейн.

Собствениците твърдяха, че ремонтът не изисква разрешение за строеж, но bTV показа архивни сателитни снимки, на които не се вижда постройка преди сградата. Главният архитект издаде заповед за събаряне.

Коментарът на фирмата e: „В разрешения от закона 14-дневен срок ще обжалваме заповедта на главния архитект на София за събаряне на сградата. Разполагаме с документи, които ще представим в съда“.

Доколко обаче публично-частното партньорство в стопанството е изгодно? Директорът на Изпълнителната агенцията по горите Александър Дунчев обяви, че за 5 г. държавата е инвестирала над 2,2 млн. лв., а частният партньор – малко над 800 хил. лв.. Приходите пък са под 1 млн. лв.

„Т.е. абсолютно на загуба. Всъщност тези договори за съвместна дейност са изключително некоректни, не постигат своята цел. Напротив, злоупотребяват си частните партньори, те използват ловните стопанства за частни цели много често. Запорират ги изцяло за външни туристи и външен интерес. Най-често се използват за различни срещи с бизнес партньори, политически лица, т.е. това е място, където се гради властта и зависимостите“, коментира Дунчев.

Проверки за това колко са изгодни партньорствата с частници, текат в близо 20 държавни ловни стопанства в страната, каза още Александър Дунчев.

Предишна статияМая Манолова: Настояваме за пълна проверка на „златния гьол“ на „Капитан Андреево“
Следваща статияКантарджиев: С „Пфайзер“ и „Модерна“ може да се очаква доживотна защита

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук