Начало НОВИНИ Кантарджиев: С „Пфайзер“ и „Модерна“ може да се очаква доживотна защита

Кантарджиев: С „Пфайзер“ и „Модерна“ може да се очаква доживотна защита

0

Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БТВ. Той допълни още: В Русия има увеличение с една трета на случаите, които не е характерно за лятото. Руснаците малко като българите не обичат да се ваксинират. Трябва да казваме-който иска да се ваксинира-да се ваксинира. С руските туристи, при условие, че персонала е ваксиниран, не очаквам опасност. През лятото ще се появят единични клъстери и РЗИ трябва да предприеме мерки. Без ваксини ще бъдем неподготвени за октомври, когато децата тръгват на училище.

Ако си прекарал болестта средно тежко, то имунитетът ти е траен. Ако си го карал много тежко, тогава ти е потисната имунната система и защитата не ти е така силна и трайна. Хора, които са боледували и след това са се ваксинирали, имат най-напрегнат имунитет.

Отивам в Северна България, няма да кажа в кой град, за да обясня на колкото се може повече хора за ваксините. Ваксините действат категорично.  Ще отговарям на въпросите на хората. Но като се говори различно, в зависимост от поста ,на който са те издигнали, не вървят нещата. Някой преди време критикуваше всичко.

Надявам се, че следващите седмици ще има повече хора, които искат да се ваксинират. Давам съвети само, когато ми искат. Мога да съм полезен на Националния център по заразни и паразитни болести. В този център 40 години се готвя за този момент, всичко е минало през сърцето ми. Натоварващо е и е много интересно. Благодаря на колегите.  Системата я познавам, защото съм тръгнал много надолу. 25 години съм бил национален консултант.

В жегите се пие вода, но не на големи глътки. Най-важното е пиенето на много водя. Когато си на слънце, се правят редовни почивки на сянка.

Жегите доведоха ентеровирусни инфекции. Тази инфекция започва от гърлото и минава през кашлица. При детето продължава 2-3 дни. Това е инфекция на мръсните ръце и не добрата вода. Трябва да се внимава с кърлежите. Не ходете по градинките, докато столична община не напръска.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук