Начало БЪЛГАРИЯ Румен Гълъбинов: През следващите години трябва да обърнем голямо внимание на инфлацията

Румен Гълъбинов: През следващите години трябва да обърнем голямо внимание на инфлацията

0

„Надявам се да се променят достатъчно и нормативно така нещата, че да имаме конкурентно възлагане на дейностите. За нещата, които досега са се случили, думата ще имат компетентните органи. Ще бъде лошо, ако в сегашната ситуация се е действало законосъобразно. Тогава трябва да си направим изводите и да променим нещата час по-скоро“. Това коментира пред БНР на Румен Гълъбинов, финансист и икономист.

Според Гълъбинов локални фактори също са причина за поскъпването на цената на тока, на парното и топлата вода.

„Те са свързани и със свободното договаряне на енергийния пазар за доставчици на електроенергия, което не убеди обществеността, че се прави по правилния начин“.

Поскъпват токът – средно с 4,4%, парното и топлата вода – между 4 и 23%
По въпроса за пенсиите финансистът подчерта, че е необходимо преизчисляване на пенсиите, каквото не е правено от 2008 година.

„Надявам се, че с актуализацията на бюджета ще се внесе актуализацията поне на по-голямата част от пенсиите. С актуализацията на пенсиите ще се повдигне и темата за актуализацията на минималната работна заплата“.

В предаването „Нещо повече“ Гълъбинов добави:

„Тригодишен план за въвеждане на еврото от сега напред много прилича на това, което са направили Балтийските държави – Литва, Латвия, Естония. При две от тях – през валутен борд. Ситуацията е сходна – валутният курс не се променя, но имаме основание за притеснение за инфлацията. През следващите години трябва да обърнем голямо внимание на инфлацията – тя да не се отклонява драстично от тази в еврозоната. Цените би следвало да се променят повече от 5% закръгляване. Ние сме във валутен борд и влизаме в друг валутен борд, какъвто е еврозоната, тоест, не носим валутен риск, който би повлиял на цените“.

Източник: БНР

Предишна статияБайдън пристига в Маями, за да се срещне с оцелели от свлачищата и спасители
Следваща статияМанолова: КЕВР да подаде оставка заради увеличението на цените на тока и парното

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук