Начало БЪЛГАРИЯ Влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти в ЕС

Влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти в ЕС

0
От днес в ЕС влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти за еднократна употреба. Става дума за пластмасови прибори, чинии, сламки и още няколко вида изделия. Решението беше взето от Европейския парламент преди 2 години, а целта е в следващите 5 години да се намали почти двойно използването на подобни продукти. Не е ясно обаче дали забраната ще бъде ефективна, защото част от държавите членки не са готови с националните си стратегии. У нас въвеждането на забраната също ще се забави.

Пластмасовите продукти ще излязат от живота ни постепенно. В съответствие с политиката на ЕС за отпадъците се очаква държавите членки да намалят използването на тези продукти до 2026 г. Първата стъпка е забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

„8 ще бъдат изцяло забранени. Това са прибори, чинийки, сламки, клечки за уши, оксоразградима пластмаса, дръжки за балони и стиропорни съдове всякакви“, заяви Данита Заричинова от сдружение „ЗаЗемята“. предава БНТ.

Това обаче ще се случи, след като бъде приета Наредба на екоминистерството.

„Наредбата вече е факт, тя е разработена, но чисто процедурно предстоят вътрешни съгласувания, след това трябва да бъде обявена за обществено обсъждане, в рамките на 1 месец постъпват конкретни предложения и нашата амбиция е най-късно до края на август, началото на септември, да влезе в Министерския съвет“, заяви Ренета Колева, заместник-министър на екологията.

Количествата на пластмасовите продукти за еднократна употреба, които са на пазара преди влизането на наредбата в сила, ще могат да се продават в търговската мрежа и след това – до изчерпването им, за да не се превръщат в боклук. Но дори и след като приемем наредбата, тя няма да реши изцяло проблема с пластмасите за еднократна употреба.

„Остават на пазара чашките, бутилките, пликчетата и кутиите за храна. Там се увеличава отговорността на производителя, ще има повече такси за тях, както ще трябва да се поставят различни знаци – като например за хигиенни продукти, че те съдържат пластмаса“, каза още Данита Заричинова.

Тези допълнителни такси и обозначения ще влязат в сила през 2025 година, а таксите за филтри за цигари ще бъдат въведени две години преди това. Според директивата на ЕС държавите-членки трябва да уведомяват потребителите за алтернативни продукти за многократна употреба и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Предишна статияПроф. Витанов: Сега ще си изкараме едно спокойно лято, а есента ще ни представят сметката
Следваща статияЕлена Йончева: Европейската агенция по убежището е в интерес на нашата национална сигурност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук