Начало НОВИНИ Ураганът Елза губи сила в Карибите и се насочва към Доминиканската република

Ураганът Елза губи сила в Карибите и се насочва към Доминиканската република

0

Първият ураган за сезона в Атлантическия океан, Елза, категория 1 по скалата на Сафир-Симпсън (от максимум 5), загуби сила в нощта на 2 юли и носеше устойчиви ветрове до 120 км в час.

В пет сутринта тази събота той се намираше на юг от остров Испаньола , споделен от Хаити и Доминиканската република, и се движи на северозапад с 50 км в час, съобщиха от Центъра за урагани на САЩ (NHC).

„Елза ще се придвижи близо до южното крайбрежие на Испаньола по-късно днес и тази вечер и ще се придвижи близо до Ямайка и части от Източна Куба в неделя,“ каза базираната в Маями NHC. „В понеделник се очаква Елза да се придвижи през централна и западна Куба и да се насочи към пролива Флорида.“, добави медията.

NHC заяви, че Елза може да причини бури до 1,5 метра над нормата на южното крайбрежие на Куба, до 1,2 метра на южното крайбрежие на Испаньола и до почти метър на брега на Ямайка.

Дъждовете, бурите и силните ветрове от Елза могат да засегнат полуостров Флорида през следващата седмица, въпреки че това зависи от поведението на урагана тази събота, 3 юли и неделя, 4 юли, когато удари големите острови на Карибите, посочи NHC .

Времето, свързано с ураганите, е лоша новина за град Сърфсайд, Флорида , където продължава издирването на жертви на срутване на сграда миналата седмица.

В петък, 2 юли, хаитянските власти изразиха загрижеността си относно липсата на спешни доставки като храна и вода.. Голяма част от спешните ресурси на правителството бяха използвани за евакуация на хиляди хора от домовете им в Порт-о-Пренс поради насилие на бандата.

Властите на Хаити се опитваха да изпратят доставки до южното крайбрежие, най-застрашеното от урагана . Но тежко въоръжените банди контролират част от единствената магистрала, която води от столицата на юг и не винаги отстъпват.

През 2016 г. ураганът „Матю“ уби над 500 души в южната част на Хаити и причини почти 2 милиарда долара щети.

Предишна статияМанолова: Искаме зелена София без презастрояване, с чист въздух и достъпна Витоша
Следваща статияПламен Димитров: Има съгласие сред основните партии, че доходите трябва да продължат да растат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук