Начало НОВИНИ Американски посланик: Правителството се избира само на свободни и прозрачни избори

Американски посланик: Правителството се избира само на свободни и прозрачни избори

0

Най- посланикът на САЩ в Манагуа, Кевин Съливан, потвърди, че само чрез „свободни и честни“ избори може да се избира правителството. Дипломатът каза това в своето възпоменателно послание за Деня на независимостта на САЩ, публикувано тази неделя, 4 юли, малко повече от четири месеца преди общите избори в Никарагуа .

„Само чрез свободни и честни избори, с пълна прозрачност и уважение за основните свободи, гражданите могат надлежно да упражняват своето свещено право да избират свое правителство“, каза Съливан в публикация, споделена в социалните медии.

Изборният процес в Никарагуа е критикуван за пречките, пред които е изправена опозицията, като установяването на избирателни реформи, които ограничават кандидатурите за общоизбрани длъжности и дисидентския прозелитизъм, елиминирането на политическите партии или затварянето на петима кандидати. противници на президентството на президента Даниел Ортега.

В посланието си Съливан подчерта институционалността, демокрацията и върховенството на закона като основни основи на американското общество.

„От собствения си опит знаем, че поддържането на силни демократични институции с течение на времето и зачитането на върховенството на закона, дори в ситуации на големи премеждия, е начинът, по който великите нации сами оформят своята съдба”, потвърди той.

Критиката към Ортега се засили от края на май същата година, когато започна вълна от затваряния, която затвори 21 опоненти, лидерите на мнозинството на инакомислещите.

В допълнение към петимата кандидати за президент са: двама бивши вицеканцлери, двама бивши дисиденти сандинистки бивши партизани, бивша първа дама, бизнес лидер, банкер, бивш конгресмен, четирима опозиционни лидери, журналист, двама бивши работници от неправителствени организации и задържан е шофьор.

На изборите на следващия 7 ноември Ортега ще изиграе 42 години почти абсолютен примат над никарагуанската политика.

Предишна статияСхема за купуване на гласове е разкрита в Етрополе
Следваща статияКипър: Нациите изпращат помощ за справяне с най-големия пожар от десетилетия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук