Начало НОВИНИ Мадуро дава ултиматум на Covax: „Или ни изпращат ваксините, или ни връщат...

Мадуро дава ултиматум на Covax: „Или ни изпращат ваксините, или ни връщат парите“

0

Президентът на Венецуела Николас Мадуро постави ултиматум на Covax в неделя, 4 юли, след като изобличи, че страната е извършила всички висящи плащания, без да получи ваксини за имунизация срещу COVID-19.

„Системата Covax се провали във Венецуела. Ние се съобразяваме (…), правим магия, за да отблокираме ресурсите, които са ни блокирали“, каза Мадуро, уверявайки, че неговото правителство е извършило плащането от 120 милиона долара, изисквано от механизма на Световната здравна организация (СЗО), така че развиващите се страни имат достъп до ваксини.

„Дадох точни указания на изпълнителния вицепрезидент и председател на президентската комисия срещу ковид (Делси Родригес) да действа тази седмица и вече казах ултиматум на системата Covax: или ни изпращат ваксините, или ни връщат парите обратно! Ако ни върнат парите, ще знаем къде да отидем да купим ваксини, защото вече сме разговаряли със световни, многостранни институции“, добави той в телевизионно събитие.

Миналия месец, сред противоречие, което се проточи с месеци, Николас Мадуро беше помолил американския си колега Джо Байдън да отключи 10 милиона долара предназначени дза изплащането на дълга на Венецуела.

Според правителството на Чависта тези средства са били замразени от швейцарска банка за „разследване“.

Венецуела е засегната от финансови санкции, водени от Вашингтон, които възпрепятстват достъпа й до международната финансова система.

Ciro Ugarte, директор на дирекция „Спешни случаи в здравеопазването“ на Панамериканската здравна организация (PAHO), регионален орган на СЗО, се позова на този изключителен баланс, въпреки че заяви, че процесът за изпращане на ваксини във Венецуела е „в ход“.

„Не може да бъде. Осем седмици със замразени пари (…). Ако не можете, ако системата Covax каже, че не може, върнете ни парите “, настоя Мадуро тази неделя.

Венецуела с 30 милиона жители натрупва над 276 000 случая на COVID-19 и около 3200 смъртни случая, според официални данни, поставени под съмнение от организации като Хюман Райтс Уоч.

Процесът на масова ваксинация е бавен в южноамериканската държава. Николас Мадуро казва, че приблизително 11% от населението е имунизирано, въпреки че PAHO съобщава, че само около 224 000 души във Венецуела са завършили двудозовия процес с руската ваксина Sputnik-V и китайската Sinopharm – наличните в тази нация.

Предишна статияОсвещаване на храм „Света Петка“ в Невестино (СНИМКИ)
Следваща статияИндонезия е изправена пред кислородна криза на фона на влошаващия се скок на Covid

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук