Начало НОВИНИ Измама в Индия: хиляди хора са получили вода вместо ваксина срещу COVID-19

Измама в Индия: хиляди хора са получили вода вместо ваксина срещу COVID-19

0

Няколко хиляди души получиха дози солена вода вместо ваксина срещу COVID-19 в измамни центрове за ваксинация в западната индийска държава Махаращра, съобщиха властите във вторник, 6 юли.

Около 2500 души „вместо ваксината Covishield (индийската версия на антигена, разработена от AstraZeneca), те са получили солена вода“ в различни точки в град Бомбай през месеците май и юни, каза заместник-комисар на местната полиция Вишал Тхакур пред Efe.

До момента има 14 задържани, обвинени в тази измама, включително няколко лекари и здравни работници, които „по някакъв начин принадлежат към областта на медицината“, каза той.

Подобни събития на предполагаема измамна ваксинация са докладвани и в други региони на страната през последните два месеца, съвпадащи с периода, в който правителството на Индия разрешава ваксинирането на цялото възрастно население, разширявайки максимално допустимите възрастови групи.

Въпреки че понастоящем ваксинацията в Индия е безплатна, първоначалната публична политика установява, че държавата ще покрива дози само за лица над 45-годишна възраст и следователно останалата част от населението трябва да поеме разходите от собствения си джоб.

Твърдяните „лагери за ваксинация срещу COVID-19, организирани от неоторизиран персонал“, са открити в град Калкута в щата Бенгалия , се казва в писмо от индийския министър на здравеопазването Раджеш Бхушан, адресирано до правителството на региона, в което той иска разследване.

Призивът на Бушан идва, след като полицията получава съобщения за поне два неоторизирани центъра за ваксинация в Калкула, в които се дават антибиотици вместо дози срещу коронавируса.

Събитието накара стотици протестиращи да излязат по улиците на бенгалската столица в понеделник, 5 юли, в знак на протест срещу предполагаемата отговорност на местната власт за измамата.

Въпреки факта, че през последните седмици процентът на инокулациите се увеличава, с почти 4,5 милиона дози през последните 24 часа, цифрите не достигат първоначалната цел за имунизиране на 300 милиона души преди месец юли.

Предишна статияГешев поиска имунитета на кандидат за депутат в Бургас
Следваща статияМанолова: Ще ревизираме по-високите цени на тока и парното, определени от КЕВР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук