Начало НОВИНИ Лавров: С изтеглянето от Афганистан САЩ признават провала си

Лавров: С изтеглянето от Афганистан САЩ признават провала си

0

Вашингтон изтегля войските си от Афганистан, нежелайки да сформира преходно правителство с талибаните, оставяйки конфликтът в страната да се разреши по силов път“. 

Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на своя лекция в Далекоизточния университет.

„Талибаните се държат по-войнствено, защото споразумението предполагаше формирането на преходно правителство, което след това ще подготви условия за формиране на по-стабилни държавни структури. За съжаление, лидерите в Кабул не са много склонни да организират нещо преходно, страхуват се, че това ще ги извади от политически активните дейности. Оказва се, че и те, и американците, които напускат, оставят цялата ситуация да бъде разрешена със сила – добави Лавров. – САЩ не просто изтеглят войски от Афганистан, те ги изтеглят, признавайки, де факто, провала на своята 20-годишна мисия.“

Според Лавров ситуацията се усложнява, защото в Афганистан се образуват ниши, където се подготвят бойци от „Ислямска държава“. 

ЗА ОТНОШЕНИЯТА СЪС ЗАПАДА

„Западните ни колеги не скриват, че мнозина предпочитат да имат работа със слаба Русия, лишена от ориентири, с Русия, готова на всякакви отстъпки. Виждаме опити, едва ли не ежедневно, да се повлияе на нашата вътрешна и външна политика – каза Лавров. – За тези цели те използват широк набор от инструменти. Това вклячва военните провокации, както наскоро стана около Крим с кораби на НАТО – те, впрочем, се отправят към Южнокитайско море, защото размахът на амбициите им няма граници. Разбира се и нелигитимните икономически санкции, похищенията на наши граждани зад граница с предявяване на претенции, които трябва да се регулират с международни договори, които са пренебрегвани от Запада. И мащабните информационни атаки.“

Според Лавров, в навечерието на парламентарните избори в Русия са възможни опити на западните страни да „подкопаят и дестабилизират ситуацията“ и „да провокират протестни действия, желателно насилствени“.

„Сценариите на Запада няма да минат, за това нееднократно заяви президентът (Путин)“, добави Лавров. Според него, не може да се говори за никаква изолация на Русия, защото се разширяват връзките с държавите от Евразия, Латинска Америка и Африка. 

ЗА ЯПОНИЯ

Лавров каза също така, че добро решение би било подписване най-сетне на мирен договор с Япония, какъвто така и не е сключван след Втората световна война. Русия е предложила такъв договор да се подпише, за да осигури взаимодействие и в икономиката, и в хуманитарната сфера, и във външната политика. Въпреки това формалното отсъствие на такъв договор не пречело на двете страни да имат пълноценни отношения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук