Начало НОВИНИ Байдън: Никой не се е справил досега с Афганистан

Байдън: Никой не се е справил досега с Афганистан

0

„Тръгваме си от Афганистан, за да не останем безсрочно“, заяви вчера в Белия дом американският президент Джо Байдън, цитиран от световните агенции. 

Запитан от журналист струвало ли си е да се правят 20 години усилия в Афганистан, Байдън отговори: „От самото начало бях против… нито една страна не е обединила Афганистан. Империи са минавали и нищо не са направили“. По думите му задачата на военната мисия е била да предотврати нови терористични заплахи срещу САЩ от територията на Афганистан и това е изпълнено. „Тази работа бе приключена преди известно време и затова смятам, че изтеглянето на войските е правилно и дори закъсняло“, каза той и добави, че работа на афганистанците е да решат какво правителство искат. „Нито една страна не е успяла да направи това вместо тях. Афганистан никога не е бил единна страна през цялата си история“, заяви президентът на САЩ.

Той оспори призивите на опонентите си да не бърза с изтеглянето на последните войски, което трябва да приключи на 31 август. „Онези, които смятат, че трябва да останем още шест месеца или година, моля да имат предвид уроците от недалечното минало. През 2011 г. партньорите и съюзниците в НАТО се съгласиха, че трябва да завършим бойната операция през 2014 г. А през 2014 г. някои настояваха: „Още година“. Продължихме да се сражаваме и да понасяме загуби. През 2015 г. стана същото. Още и още. Опитът от почти 20 години показа: още година бойни действия в Афганистан не е решение, а по-скоро рецепта за оставане там безсрочно“, каза президентът Байдън.

Предишна статияНовите правила за ТЕЛК важат и за започнали оценки
Следваща статияСъдът: КПКОНПИ е тормозила Трайчо Трайков, но умерено

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук