Начало НОВИНИ Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да...

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират

0

„Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират.“ Това заяви пред Нова телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически услуги, а стойността им ще бъде 50 лв.“, коментира Кацаров.

„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в „червената“ зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте, така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята – дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

„Интересът към ваксината е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

Източник: БНР

Предишна статияСъстоянието на първата дама на Хаити, хоспитализирана в Маями, е „критично“
Следваща статияМанолова: Няма да има правителство на ГЕРБ и Борисов няма да бъде премиер

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук