Начало НОВИНИ Доц. Дoнчев: Вирусът се оказа по-страшен от бомбите

Доц. Дoнчев: Вирусът се оказа по-страшен от бомбите

0

„Ще има четвърта вълна, сигурно, щом хората, които предвиждат тези неща, го казват толкова убедено. Всяка вълна си има своите особености. Първата беше една голяма неизвестност, нещо необичайно. Тя беше стрес тест за всички системи. Втората вълна беше на изтощението. Третата вълна вече беше една рутина – бяхме подготвени и като алгоритъм, и като лекари, и като материален ресурс. Сега вече вирусът започна да върви на вълни, очакваме тази вълна, но най-положителното е, че може да има противовирусно лекарство”, заяви в „Събуди се“ доц. д-р Дончо Дончев – специалист по уши, нос и гърло във ВМА.

Според доц. Дончев това, което ще ни спаси, са ваксините, лекарствата и спазването на мерките. Той смята, че никой не е бил подготвен за този сценарий.

„Дали през 2019 година някой си е помисля, че човек може да си мечтае да няма пандемия. А сега това е мечтата ни – да се върнем към това, което е било. Има хора, които дадоха жертва, борейки се с този вирус. Но така или иначе ще се върнем в обичайното русло. Тогава истинските герои ще бъдат тези, които с обичайната си дейност, ще ни върнат към нормалния живот”, смята медикът.

Според експертът обаче в „тази война”, както нарича вируса, ще победи човечеството.

„Затова го сравнявам с война – защото всички системи бяха засегнати. Вирусът се оказа по-страшен от бомбите. Дори и в блокадата, концертните зали в Ленинград не останаха празни. Но сега се случи. Все пак вярвам, че човечеството е по-силно”, каза той.

Източник: NOVA

Предишна статияCOVID-19: Директорът на СЗО посочва, че най-лошото от пандемията е приключило за много страни
Следваща статияБойко Рашков: Сега виждам в какви мащаби се купуват гласове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук