Начало НОВИНИ Италия осъжда 14 южноамерикански войници на доживотен затвор за плана Кондор

Италия осъжда 14 южноамерикански войници на доживотен затвор за плана Кондор

0

Върховният съд на Италия потвърди този петък, 9 юли, присъдата на доживотен затвор за 14 войници и репресатори от Чили и Уругвай за изчезването и смъртта на множество противници от италиански произход в рамките на плана Кондор, изпълнен от диктатурите на Южния конус през 70-те и 80-те години.

Съдиите от Касационния съд в Рим, най-висшата съдебна инстанция в Италия, произнесоха присъдата в края на двудневните обсъждания и трябваше да намалят списъка от 20 репресатори на 14 поради смъртта на няколко от тях, тъй като те потвърдиха смъртта на трима подсъдими и беше поискано да се изясни ситуацията на трима други перуанци: бившия президент Франциско Моралес Бермудес и военните Герман Руис Фигероа и Мартин Мартинес Гарай.

Група от 24 войници и полицаи от Уругвай, Боливия, Перу и Чили , отговорни за намесата във военни операции, договорени между диктатурите на Южна Америка за отвличане и екзекуция на дисиденти, бяха преследвани и осъдени през 2019 г. на доживотен затвор от Апелативния съд на Италия .

Сред осъдените е уругвайският войник Хорхе Нестор Троколи, на 74 години, единственият, който се яви на първия процес, защото живее в Италия, след като избяга от правосъдието в страната си през 2007 г.. Този петък той не присъства на изслушването.

„Те извършиха ужасни престъпления. Те са съдени с принципите на италианската и европейската юрисдикция, а правата на италианците, пребиваващи в чужбина, са защитени“, заяви емоционално Андреа Сперанцони, адвокат, представляващ уругвайските жертви.

Тримата осъдени чилийци са Педро Еспиноса, член на тайната полиция на Пиночет, военният Даниел Агире Мора и бившият служител на разследващата полиция Карлос Луко Астроз. 

Уругвайците са Хорхе Троколи, Хосе Рикардо Араб Фернандес, Хуан Карлос Ларсебо Агирегарай, Педро Антонио Мато Нарбондо, Рикардо Хосе Медина Бланко, Ернесто Абелино Рамас Перейра, Хосе Санде Лима, Хорхе Алберто Силвейра Кесада, Ернесто Сока, Гилеберто Сока, Гилеберто Сока, Гилеберто Сока, Гилеберто Сока .

Бившите войници Луис Алфредо Мауренте Мата и Хосе Хорацио ‘Нино’ Гавацо са починали. Същото се случи и с други двама обвиняеми в Боливия, бившия президент Луис Гарсия Меза Тежада и неговия министър на вътрешните работи Луис Арсе Гомес.

Преди седмица се разбра, че Италия е ратифицирала доживотния затвор на трима бивши чилийски войници, които не са подали жалба. Те са полковник Рафаел Ахумада Валдерама, подофицер Орландо Морено Васкес и бригаден Мануел Васкес Чауан.

В началото на юли италианското правосъдие разпореди арестуването на трима от чилийските военни сътрудници на военния режим на Аугусто Пиночет, също осъдени в този процес. Но тъй като те отказаха да обжалват пред Върховния съд, присъдата стана окончателна.

Това са полковник Рафаел Франсиско Ахумада Валдерама, офицер от Орландо Васкес Морено и сержант Мануел Васкес Чахуан, пенсионирани в момента, виновни за убийството и изчезването през 1973 г. на италианските граждани Хуан Хосе Монтильо и Омар Вентурели.

Потвърждението на присъдата предизвика емоция сред групата роднини и защитници на правата на човека, които присъстваха на изслушването и които се бориха от десетилетия за справедливост.

„Беше вълнуващо, много вълнуващо“, призна в Рим уругваецът Зелмар Микелини, който носи същото име като баща си, политически лидер на страната си, който беше отвлечен и убит през 1976 г. в Буенос Айрес по време на диктатурата.

Разследванията на зверската стратегия, прилагана от военните режими на Южния конус, известен като План Кондор, бяха започнати преди 20 години в резултат на жалбите, подадени в Италия.

Присъдата достигна края на осем години и многобройни изслушвания, по време на които се появиха показания, експерти, роднини и спътници на задържането на жертвите.

Италианският прокурор Джанкарло Капалдо откри историческото разследване срещу група от 34 бивши офицери и цивилни, полицаи и тайни служби от Чили, Уругвай, Боливия и Перу, но по време на дългото пътуване няколко от тях вече са починали.

„Това е важно и историческо изречение. Първият в Европа за плана Condor . Това показва, че правосъдието идва така или иначе, когато са извършени такива тежки престъпления и че правата на човека са защитени “, каза адвокат Артуро Салерни, който също стана референт в битката за изчезналите аржентинци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук