Начало БЪЛГАРИЯ Въпреки полицейските акции: Отново тръгнаха сигнали за купен вот

Въпреки полицейските акции: Отново тръгнаха сигнали за купен вот

0

На фона на засиленото полицейско присъствие пред изборните секции, както и многобройните арести за купуване на гласове през изминалите две седмици, засега няма фрапиращи нарушения по време на гласуването. Това обяви и служебният вътрешен министър Бойко Рашков, базирайки се на информацията на щаба в МВР. „До момента няма подадени сигнали при нас за сериозни нарушения по време на изборния процес“, каза Рашков. По традиция пък политическите сили започнаха да се надцакват с жалби една срещу друга.  

Левицата е внесла жалба до ЦИК и РИК относно купуване на гласове за ГЕРБ в Силистра, в непосредствена близост до сградата на МВР в града. Сумата за купен глас е била 50 лв., съобщиха от „Позитано“ 20. „БСП за България“ сигнализира РИК и за манипулиране на хора с психични увреждания в центъра за настаняване на пълнолетни лица с психични разстройства в гр. Алфатар. Настанените в центъра лица са придружавани от служители в изборното помещение, които са гласували вместо тях на хартиени бюлетини, което е в разрез със закона.

Разследване на Би Ти Ви също показа как се купуват гласове в ромския квартал в Карнобат. „Мизата“ там тръгва от 50 лв. за глас.

Бащата на кандидат за народен представител от „Има такъв народ“е назначен за член на Секционна избирателна комисия в Кресна, сигнализират в жалба до Районна избирателна комисия-Благоевград от ГЕРБ-Кресна. Според сигнала до Районна избирателна комисия в Благоевград има наличие на несъвместимост, което е в разрез с чл. 96 от ИК, посочват бившите управляващи.

ГЕРБ в Бургас пък е изпратила жалба в ОИК, в която твърди, че член на СИК в Карнобат е майка на кандидат за народен представител от „Има такъв народ“.

От другия щаб, който се занимава с изборните нарушения – на прокуратурата и ДАНС, обявиха, че за последните 24 часа са образувани 167 нови преписки, а новообразуваните досъдебни производства са 7. Същите са на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Предишна статияБългария избира 46-ото Народно събрание
Следваща статияРумен Радев: Гласувах за държава, която работи в интерес на обществото

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук