Начало НОВИНИ „Долу диктатурата!“: Хиляди кубинци излизат на улиците в знак на протест срещу...

„Долу диктатурата!“: Хиляди кубинци излизат на улиците в знак на протест срещу правителството

0

Хиляди кубинци дефилираха тази неделя, 11 юли, по улиците на малкото градче Сан Антонио де лос Баньос, югозападно от Хавана, в безпрецедентен протест срещу правителството на Куба, според видеоклипове на фенове, публикувани в интернет.

Извиквайки „Долу диктатурата!“ и „Ние не се страхуваме“, протестиращите преминаха през град, разположен на 33 километра югозападно от столицата.

Тъй като той започна пандемията на коронавируса през март 2020 г.,Кубинците бяха принудени да стоят на дълги опашки, за да се запасят с храна, ситуация, към която е добавен силен недостиг на лекарства, който породи широко разпространени социални вълнения.

Протестът се провежда в ден, в който Куба регистрира нов рекорден брой инфекции с COVID-19 за 24 часа, с 6 923 (общо 238 491) и 47 смъртни случая.

„Това са тревожни цифри, които се увеличават всеки ден“, каза ръководителят на епидемиологията на Министерството на здравеопазването Франсиско Дуран в обичайната си телевизионна пресконференция.

Ситуацията е особено напрегната в туристическата провинция Матанзас , разположена на 100 километра източно от Хавана, където големият брой инфекции може да доведе до колапс на здравните услуги.

Под етикетите #SOSCuba ”, #SOSMatanzas” и #SalvemosCuba ”, наред с други, в социалните мрежи се умножават призивите за помощ, но също така се призовава правителството да улесни изпращането на дарения от чужбина.

„Свят, Куба се нуждае от вашата помощ!“ Известният дует Gente de Zona извика в Twitter, съставен от играчите на регетон Ранди Малком и Александър Делгадо.

Призивът за „SOS Куба“ от Gente de Zona беше споделен в тази социална мрежа от други известни артисти от региона като Daddy Yankee, Becky G, Natti Natasha и певеца René Pérez (Resident of Calle 13), наред с други.

Миналата събота опозиционна група поиска да се създаде „хуманитарен коридор“, инициатива, която президентството отхвърли.

„Концепциите, свързани с хуманитарния коридор и хуманитарната помощ, са свързани със зони на конфликт и не се прилагат за Куба“, заяви Ернесто Соберон , директор на консулските въпроси и вниманието към кубинските жители в чужбина, на пресконференция в събота .

Официалният представител обаче обяви, че правителството ще създаде имейл акаунт днес, за да ускори даренията от чужбина.

Предишна статияХаити обявява арест на предполагаем ръководител на убийството на Жовенел Мойс
Следваща статияДоминиканската република ще започне да изгражда гранична стена с Хаити от октомври

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук