Начало НОВИНИ Доминиканската република ще започне да изгражда гранична стена с Хаити от октомври

Доминиканската република ще започне да изгражда гранична стена с Хаити от октомври

0

Доминиканската република ще започне изграждането на гранична стена с Хаити в рамките на три месеца, съобщи тази неделя президентът Луис Абинадер . Новината излезе четири дни след убийството на неговия колега от Хаити Жовенел Мойс.

Изграждането на ограда по протежение на по-голямата част от 380-километровата граница с Хаити беше официално предупредено от Абинадер през февруари тази година, по време на речта му за отчетност пред Народното събрание.

Оградата ще бъде двойна в най-критичните места на границата и ще разполага с технологични устройства, които да възпрепятстват преминаването на мигранти, трафика на наркотици, контрабандата и кражбата на превозни средства.

В момента границата има най-малко 23 километра ограда, построена от Доминиканската република дискретно през последните две години, в зоните на граничните пунктове Джимани и Ел Карисал.

Абинадер също увери, че границата е „в пълен мир“ и „напълно защитена“ благодарение на военната операция, стартирана миналата сряда, след убийството в Хаити.

Във връзка с кризата в съседната страна Абинадър потвърди, че „международната общност трябва да има много по-активно отношение, отколкото досега“.

„Препоръчвам на цялата международна общност да се справи с Хаити. Те трябва да направят план за доброто на хаитяните”, коментира той.

Президентът обясни, че Доминиканската република е готова да „улесни всяко посредничество“ по отношение на кризата в Хаити, но че „по очевидни причини“ не може да участва пряко в преговори, които засягат страната, с която споделят остров.

В отговор на въпроси от пресата той изясни, че Хаити не е помолил Доминиканската република за помощ, за да си сътрудничи в разследването на убийството на Джовенел Мойзе в което ще участват Колумбия и САЩ.

Предишна статия„Долу диктатурата!“: Хиляди кубинци излизат на улиците в знак на протест срещу правителството
Следваща статияМика Зайкова: „Слави Трифонов направи две важни съобщения – няма да прави коалиции и ще поеме отговорността – партията и той

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук